Provocarà el Coronavirus un retorn al medi rural?

image_pdfimage_print

El xoc traumàtic provocat a la societat per la irrupció del coronavirus i la posterior entrada en recessió de les economies obligarà a una profunda catarsi i metànoia de la societat en el seu conjunt que farà revisar els fonaments que el sustenten. Així, el retorn a escenaris de recessió econòmica provocarà el vertiginós trànsit des de nivells de benestar fins a la crua realitat de la pèrdua de la feina, immersió en llindars de pobresa i dependència en exclusiva dels subsidis socials, de manera que el retorn al medi rural es perfilarà com una alternativa seriosa.

Nova ideologia vital

Gustavo Duch, coordinador de la revista Sobirania Alimentària, traça el retrat dels nous agricultors i ramaders: “Aquestes persones que tornen al camp creuen en explotacions petites i sostenibles, la base són els cultius ecològics i no volen utilitzar les subvencions agrícoles europees o dependre de les grans superfícies per vendre els seus productes, ja que busquen el contacte directe i la distribució per Internet que ha revolucionat aquest àmbit i suposa una gran oportunitat d’apropar els productes al consumidor”. Així, segons l’exsecretari general de l’OAGN, David Lezaun, “la venda directa permet oferir productes locals, de qualitat i a preus assequibles però al mateix temps més dignes per als productors, a més de reduir-se l’impacte ambiental a l’ésser menor la necessitat de transport”.

Publicitat

La venda directa al consumidor o en «circuits curts» suposa doncs una oportunitat de desenvolupament per al sector agrari que està estudiant utilitzar el 57,5% de les empreses navarreses d’aquest àmbit, citant una anàlisi que forma part d’un projecte conjunt de la Fundació Fundagro, la OAGN, la Societat d’Infraestructures Rurals Aragonesa (Sirasa) i Itsasmendikoi (CAV), per a l’impuls d’aquesta forma de comercialització, que pretén evitar els augments de preu a causa dels intermediaris.

Com a exemples, citaríem Carn Ecològica Menaut, iniciativa pilotada per Juan Ignacio Ibáñez Eseberri, que pretén acostar directament a la taula del consumidor una carn de poltre i de xai ecològica d’alta qualitat des de la seva borda d’Izalzu (Navarra), a través de Twitter i Facebook. Així mateix és obligat citar Manolo Andueza, un dels pioners de la producció ecològica a la qual va decidir sumar-se per aconseguir un producte diferent i de major qualitat i que, des de la seva explotació a Oronz (Navarra), ven patata ecològica de sembra i consum a més de xai de llet.

Implementació de la Teoria del decreixement

Segons CCS (Centre de Col·laboracions Solidàries), “no és possible seguir creixent de manera indefinida perquè seguir per aquest camí tan sols produirà més misèria social i més destrucció ecològica i per això cal gestionar de manera sostenible la nostra riquesa natural”.

Agricultura, ramaderia i explotació forestal són sectors que fa dècades que són en decadència, ofegats per la competència deslleial que imposa l’economia global i no obstant això tenen un enorme potencial per crear eco-ocupació, però per això seria necessària la implementació per la UE de mesures proteccionistes (foment del consum de productes nacionals), en forma d’ajudes per evitar la deslocalització d’empreses i subvencions a la indústria agroalimentària per a la Instauració de l’etiqueta BIO a tots els seus productes manufacturats. Així, es podrien crear a l’Estat espanyol prop de 200.000 llocs de treball donant suport a la producció ecològica d’aliments, incentivant el consum local de productes agrícoles i ramaders autòctons i promovent la conversió de l’actual indústria forestal cap a explotacions que conreïn espècies de major valor afegit o que produeixin de forma sostenible la biomassa que necessita el país per reduir la dependència dels combustibles fòssils.