Drets exigeix responsabilitats al Consell General del Poder Judicial pel missatge amenaçador del Tribunal Suprem

El proppassat dimarts 31 de març del 2020 a les 13.10 h, el Tribunal Suprem va enviar un missatge de text – que no una nota de premsa – al grup de WhatsApp que comparteix amb els periodistes que té acreditats, en el qual amenaçava amb una querella per prevaricació els funcionaris de les juntes de tractament de les presons catalanes en cas que «excarceressin els presos de la causa del procés» en aplicació de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, davant la situació d’emergència sanitària produïda per la Covid-19.

A l’escrit presentat aquest matí, per l’associació Drets, d’acord amb el Reglament de tramitació de queixes i denúncies relatives al funcionament de Jutjats i Tribunals del mateix CGPJ, s’apunta com a possibles autors del missatge els periodistes de l’Oficina de premsa del TS, la Sala de Govern del TS o el president del TS i del CGPJ, Sr. Carlos Lesmes, per decisió pròpia o a petició d’un altre magistrat, com podria ser el president de la Sala Penal, Sr. Manuel Marchena. Cal recordar que, d’acord amb la llei, el president del TS i del CGPJ és el màxim responsable de la comunicació institucional d’aquestes institucions.

En la petició, es demana també que es depurin responsabilitats disciplinàries per la presumpta comissió d’una falta molt greu (pressionar implícitament els jutges de vigilància penitenciària que són els que han de decidir aquestes excarceracions) o faltes greus, com l’excés o abús de poder contra els funcionaris de les presons o la censura prèvia per les decisions que puguin prendre.

Unes faltes disciplinàries que poden ser sancionades, pel que fa als jutges i magistrats, amb el trasllat forçós, la suspensió del càrrec fins a tres anys o la separació de la carrera judicial. I pel que fa al president del TS i del CGPJ, Sr. Lesmes, podria ser motiu de cessament del seu càrrec (que ocupa amb el mandat caducat a l’espera de la renovació del CGPJ).

Aquesta petició l’haurà de resoldre la Comissió Permanent del CGPJ en els pròxims dies, ja que se segueixen reunint telemàticament tots els dimarts i dijous durant l’estat d’alarma.

Aquesta acció és complementària a la querella presentada pel president d’Esquerra, Sr. Oriol Junqueras, per coaccions i amenaces del Tribunal Suprem, on es demana que sigui el Jutge qui faci aquesta investigació en l’àmbit penal i n’identifiqui els responsables.