image_pdfimage_print

El Departament de Cultura està augmentant els nombre documents accessibles des d’eBiblioCat, la biblioteca digital de les biblioteques públiques de Catalunya. A banda de l’increment en 120.000 euros per a l’adquisició de més llicències per als préstec de llibres electrònics, s’han incorporat noves col·leccions d’interès cultural que reforcen les temàtiques més demanades actualment pels usuaris. Els recursos incorporats són:

 • Digitalia Film Library: plataforma de pel·lícules i documentals en streaming per a biblioteques. S’ofereixen 1.080 títols, dels quals 411 són documentals i 669 són pel·lícules o sèries: cinema d’autor, cinema clàssic, cinema de 52 països i 42 idiomes diferents de tot el món, documentals, etc. Cal destacar que les consultes a aquesta plataforma no tenen límits de visionat per als usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya.
 • Underground and Independent Comics, Comix, and Graphic Novels posa a l’abast del lector més de 3.000 còmics, historietes i novel·les gràfiques del món editorial independent —underground— nord-americà des de la dècada de 1940 fins a l’actualitat. Aquest recurs també es pot consultar sense límit de consultes amb el carnet de les biblioteques públiques de Catalunya i ha estat cedit per l’empresa Proquest mentre duri la crisi sanitària.
 • Hamaca online: plataforma de produccions videogràfiques actuals i històriques en projeccions i programacions audiovisuals nacionals i internacionals dels artistes més rellevants que han treballat des dels anys 70 a la actualitat. El percentatge d’artistes catalans presents al catàleg és el més elevat.
 • SIRS Issues Researcher: portal d’informació dedicat al món educatiu. Inclou continguts especialment dirigits a estudiants de secundària, estudiants universitaris, professors i bibliotecaris. Els temes tractats proporcionen un marc per comprendre i analitzar més de 360 problemes socials complexos amb visions generals, preguntes essencials, punts de vista i fonts primàries i secundàries seleccionades editorialment. Tot el contingut inclou informació textual, fotografies, estadístiques, infografies, llocs web i molt més. Aquest recurs també es pot consultar sense límit de consultes amb el carnet de les biblioteques públiques de Catalunya i ha estat cedit per l’empresa Proquest mentre duri la crisi sanitària.
 • Capçaleres de diaris: s’incorporen les capçaleres dels diaris que tenen distribució digital per a biblioteques públiques: La Vanguardia (cat.), La Vanguardia (cast.), El PaísCinco Días i El Mundo Deportivo.

Actualment eBiblioCat inclou més de 100.000 referències entre les quals destaquen:

   • Títols de llibres electrònics: 7.500
   • Audiollibres: 219
   • Nombre total de pel·lícules: 4.000 títols de diferents plataformes.
   • Alexander Street (programes TV EUA, musicals Broadway, enregistraments d’òperes, concerts i obres de teatre, documentals)
   • Enregistraments musicals: música clàssica, pop, òpera, músiques del món, jazz, etc.: catàleg Naxos i Alexander Street
   • Lectures de poemes: Poética 2.0: Audiovisuals de poesia

  Altres recursos digitals a eBiblioCat

  • MiEnciclo: enciclopèdia general
  • Mimédica: enciclopèdia de salut amb informació contrastada
  • Patrimonio de la Humanidad
  • Britannica: base de dades de referència
  • Koalatxt: aprenentatge d’anglès

  Balanç del confinament

  Des de l’inici del confinament, del 13 al 31 de març, s’han realitzat 45.671 préstecs de tots tipus de documents.

  El nombre de consultes per correu electrònic ha passat d’una mitjana diària d’entre 10 i 15 abans del confinament fins a 150 missatges diaris a partir del dia 13 de març. El trànsit total per la plataforma ha assolit pics de creixement de fins al 800% del que havia estat el trànsit habitual dins de la plataforma.