L’Assemblea Nacional Catalana aprova la via unilateral amb el 92% de suport
A causa de la pandèmia del coronavirus, l’Assemblea Nacional Catalana va celebrar de manera virtual la seva VIII Assemblea General aquest cap de setmana passat.
En aquesta Assemblea General virtual hi han participat més de sis mil cent membres de ple dret, una xifra que ha superat amb escreix la de la darrera Assemblea General, celebrada el maig passat a Tarragona, on la participació va ser de més de mil dues-centes persones.
Així, entre el dijous 19 de març i el diumenge 22 de març, s’han desenvolupat totes les votacions dividides en tres blocs. En el primer bloc es posaven a votació les esmenes a la totalitat del Full de ruta, així com les esmenes a la reforma parcial d’Estatuts i de Reglament de règim intern. En aquest bloc no hi va haver cap esmena aprovada.
Les votacions del segon bloc feien referència a les esmenes vives al Full de ruta. En aquest bloc, les sòcies i els socis de l’entitat van decidir aprovar una esmena que feia referència al procediment previ al desenvolupament dels plens que celebra mensualment el Secretariat Nacional de l’entitat. L’esmena número 66.
El darrer dia se sotmetien a votació els documents definitius de l’entitat. Tots ells aprovats per àmplia majoria. Els documents que es sotmetien a votació eren l’informe de gestió del secretariat nacional, l’informe econòmic i el pressupost per al proper exercici, la reforma parcial d’Estatuts i del Reglament de règim intern, així com el Full de Ruta i la proposta d’eleccions al secretariat nacional, ja que enguany s’acaba el mandat de l’actual secretariat.
Lideratge, acció política i reforçament de l’entitat i l’independentisme
El Full de Ruta, que s’ha aprovat amb un 92% de suport, recull les línies que durant el proper any marcaran l’actuació de l’Assemblea. Partint de la idea que un referèndum acordat amb l’Estat espanyol és pràcticament impossible, l’Assemblea aposta per un ruptura democràtica i per avançar cap a la via unilateral. Així doncs, els objectius estratègics que marca el Full de Ruta es focalitzen a reforçar tant com sigui possible l’Assemblea per aconseguir que pugui liderar el debat polític per la independència i a treballar per la unitat d’acció dels diversos actors independentistes, fet que l’entitat considera indispensable per sortir de l’actual atzucac i avançar cap la a creació de la República catalana.
En nota de premsa, l’entitat afirma que aquests objectius estratègics s’han de concretar en una acció política que aposti per la lluita noviolenta i tingui en compte tant la societat civil com els partits polítics. Pel que fa a la societat civil, al marge de mantenir les estratègies mobilitzadores, l’Assemblea preten continuar empoderant amb campanyes com Eines de País i implicar-se en la creació d’una Taula Social per la Independència que desenvolupi i lideri un projecte que sigui compartit per la immensa majoria de la ciutadania. Per altra banda, l’Assemblea es compromet a continuar donant una resposta ofensiva jurídica a les vulneracions de drets de l’Estat espanyol i oferir suport a les víctimes de la repressió. I a exigir, als partits polítics, una proposta de mandat cap a la independència que contempli la via unilateral, condició indispensable perquè l’Assemblea els doni suport.
El Full de Ruta aprovat, concreta també que si fruit d’aquestes eleccions es constatés una majoria social independentista a partir del 50%+1 dels vots, s’hauria de validar l’estratègia unilateral i el Parlament hauria de donar pas a la investidura d’un govern disposat a reconèixer la voluntat de la majoria social.
El Full de Ruta reconeix també el paper fonamental que tenen les Assemblees de Base per reforçar i fer créixer l’Assemblea i contempla formes d’enfortir-les, també aposta per la expansió de les Assemblees Exteriors com a estratègia per internacionalitzar la causa catalana, i continuar amb el suport que ja està donant al Consell per la República Catalana.
Convocatòria d’eleccions al Secretariat Nacional
Atesa la situació generada per l’emergència sanitària, el Secretariat Nacional va presentar a votació posposar la convocatòria d’eleccions al Secretariat Nacional, que estatutàriament haurien de ser 5 setmanes després de l’Assemblea General. Proposta que es va comptar amb el suport dels participants. Aleshores, les noves eleccions al Secretariat Nacional es celebraran cinc setmanes després que s’aixequi el confinament.
L’experiència de celebrar una Assemblea General virtual
L’Assemblea, prèviament a la situació actual, seguint els exemples de Suïssa, França o Alemanya, on en aquell moment ja no es permetien reunions de més d’un miler de persones, i sabent que en l’Assemblea General se superaria aquest nombre d’assistents, va decidir celebrar-la de forma virtual, malgrat que a Catalunya encara no s’havia pres aquesta mesura.
L’entitat fa una valoració molt positiva del desenvolupament de l’Assemblea General de forma virtual i ha rebut molts comentaris positius, tant pel que fa a la decisió com en relació al web de votacions i al desenvolupament de tot el procés. I alhora valorarà si aplica aquesta nova fórmula en properes edicions.