Foto 1
image_pdfimage_print
Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han detingut aquest divendres quatre persones, tres homes i una dona de nacionalitat albanesa, per la seva presumpta participació en almenys deu robatoris amb força en habitatges de diverses localitats de Catalunya.

La investigació policial ha pogut acreditar que aquesta organització estava especialitzada en els robatoris amb força en habitatges i que tenia algunes característiques que en dificultaven l’acció policial. Es tracta d’un grup itinerant integrat per cinc persones que rastrejaven el territori català a la recerca de cases ubicades en poblacions disseminades allunyades de les zones més densament poblades. D’aquesta manera sabien que era menys probable que es topessin amb alguna patrulla policial i es garantien una fugida amb menys riscos després de consumar els robatoris. La tria de la casa es feia tenint en compte els habitatges que disposaven de portes i finestres més exposades i més fàcils de rebentar.

Actuaven en la franja horària compresa entre les 19:00 i les 21:00 hores ja que d’aquesta manera podien contrastar si al domicili hi havia llum regularment a aquella hora i així s’asseguraven que el trobarien buit. Aleshores es preparaven amb guants, gorres i mocadors de manera que poguessin ocultar els seus rostres i feien servir un tornavís per fracturar la porta o finestra més vulnerable de la casa. Un cop a l’interior recercaven diners, joies o dispositius electrònics i en general qualsevol objecte amb una fàcil sortida al mercat negre.

Per desplaçar-se utilitzaven documentació falsa per posar vehicles a nom de tercers a través d’una gestoria. D’aquesta manera en cas que algú pogués observar la matrícula del cotxe i la posés en coneixement de la policia la identitat conduïa els agents a ciutadans que no tenien res a veure amb l’organització criminal investigada.

Publicitat

Els arrestats venien els objectes sostrets en establiments especialitzats en la compravenda d’or i joies i a receptadors perquè els introduïssin al mercat il·lícit.

La investigació ha acreditat que els arrestats havien comès robatoris a les localitats del Vendrell, Canyelles (Garraf), Sant Julià de Vilatorta i Espinelves (Osona), Navàs (Bages) i les Borges Blanques (les Garrigues).

Un cop els investigadors ja havien identificat els integrants del grup i acreditat la seva activitat delictiva el 26 de febrer es va dur a terme l’operatiu d’explotació del cas. Es van realitzar dues entrades i perquisicions en domicilis de Barcelona on es van arrestar tres homes, tots de nacionalitat albanesa. Es van intervenir joies com rellotges, arracades, collarets o anells a més de diners en metàl·lic i també guants, mocadors i bufs, utilitzats durant els assalts.

En paral·lel, agents de l’Àrea Central de Policia Administrativa van fer una inspecció en un dels locals on sabien que el principal líder de la banda i la seva parella, també arrestada, anaven a vendre alguns dels objectes sostrets de manera regular.  De la revisió de la documentació de l’establiment se’n desprenia  que tots dos havien venut diverses joies en aquest establiment. Els agents van poder recuperar dos anells, tres jocs d’arracades, quatre cadenes d’or i una polsera.

L’anàlisi de la documentació intervinguda ha posat de relleu que la falsificaven per transitar per diversos països europeus sense despertar sospites, fet que fa suposar que la seva activitat delictiva no es limitava exclusivament a Catalunya.

Els quatre arrestats van passar a disposició judicial el dia 28 de febrer i el jutge va decretar l’ingrés a presó dels tres homes i la posada en llibertat provisional de la dona. No es descarten més detencions.

1 COMENTARI

Comments are closed.