El president durant la conferència
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el flamant president del govern de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, han mantingut una conversa telefònica en la qual han acordat reprendre el diàleg un cop s’hagi confirmat la composició del nou executiu espanyol.

En plena ofensiva judicial de la Junta Electoral Central, que el passat dimarts va ordenar deixar sense efecte la credencial de diputat electe per la circumscripció de Barcelona al president Quim Torra, i per tant, manllevant-li la capacitat de poder exercir les funcions de president de la Generalitat, la perspectiva d’una futura reunió entre ambdós dirigents es pot interpretar com un gest de Pedro Sánchez de rebuig a la resolució d’inhabilitació del president.

Fins a sis vocals, dels tretze membres que conformen la junta de la JEC, tres magistrats i tres dels cinc juristes designats a proposta dels partits polítics, en aquest cas la de Podemos i dos del PSOE, van emetre un vot particular en contra de la resolució esgrimint que no és un òrgan competent per acordar si cessa o no un diputat del Parlament de Catalunya. Aquest argument és el que podria sostenir Pedro Sánchez per mantenir una reunió amb Quim Torra, no només reconeixent-lo com a interlocutor vàlid del poble de Catalunya sinó legitimant-lo com a president de la Generalitat.

Publicitat
Publicitat

Aquest gest pot emmarcar-se en l’estratègia del nou executiu de Sánchez de fomentar el diàleg amb Catalunya, que seguirà sent un dels temes més importants i controvertits de la nova legislatura espanyola. El pacte amb ERC per la investidura inclou una taula de negociació de la qual n’ha de sortir un acord que, segons els republicans, el poble de Catalunya haurà de validar en una consulta.

No obstant això, un cop materialitzada la investidura de Sánchez, el PSOE s’ha afanyat a matisar que la taula de negociació es farà dins del marc de la comissió bilateral entre els dos executius que recull l’Estatut de Catalunya, i segons la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, l’acord amb ERC consolidava la governabilitat i, per tant, l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat.

Els equilibris que des del primer moment hauran de fer tant el PSOE com ERC per arribar a acords, sense accedir a renúncies inassumibles pel seu electorat, poden torpedinar l’èxit de la taula de negociació. El diàleg s’iniciarà amb dos punts de partida molt distants, el govern central mai no renunciarà a la indivisibilitat de l’Estat espanyol, segons l’article 2 de la Constitució, i els representants catalans defensaran que un referèndum és la millor eina per decidir el futur polític del Principat.