El President Quim Torra i el guardonat Jaume Plensa
image_pdfimage_print

El Govern ha lliurat aquest dijous 3 d’octubre, el guardó Pau Casals a Jaume Plensa per la seva dilatada trajectòria professional i la seva contribució a la projecció exterior de la cultura catalana. Amb aquesta distinció, Plensa es converteix en legat d’honor de la cultura catalana, per representar, difondre i projectar-la arreu del món.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit l’acte, i ha destacat d’en Plensa, que “és un dels artistes de major renom internacional d’escultura amb obra admirada arreu del món”. En aquest sentit, el president Torra ha posat en relleu que Plensa rep ara el Premi Pau Casals, però “legat de la cultura catalana ja n’era de facto, com el mestre Savall, perquè n’heu exercit durant molts anys”.

En l’acte, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha agraït tant a la Fundació Pau Casals com a Jordi Savall la tasca que duen a terme i ha reivindicat la cultura catalana manifestant que “és el símbol de l’anhel de llibertat i pau del poble de Catalunya”. “La mateixa figura de Pau Casals és, potser, l’exemple més evident”, ha assenyalat.

Publicitat

Aquest guardó, que es lliura bianualment, distingeix les personalitats rellevants de l’àmbit cultural català que hagin contribuït decisivament a la projecció exterior de la cultura catalana i, atorga a les persones guardonades l’honor d’exercir durant dos anys naturals, de manera altruista i gratuïta, sota la denominació de legat o legada d’honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, promoció i projecció de la cultura catalana arreu del món.

El passat 9 de juliol el Govern va acordar distingir amb aquest guardó a Jaume Plensa per la seva excel·lència en l’àmbit de les arts plàstiques, especialment en l’escultura, el llenguatge plàstic de la qual està estretament vinculat amb la filosofia i la relació de l’home amb l’univers, amb què ha contribuït a la projecció de la cultura catalana.

El Guardó Pau Casals es va crear el desembre de 2016 i es concedeix a títol vitalici i honorífic. La relació de les persones candidates s’elabora i avalua amb la participació de la Fundació Pau Casals. En la primera edició es va distingir Jordi Savall per la seva excel·lència en l’àmbit de la música antiga.