Carta del president de la Generalitat al president espanyol en funcions

El president de la Generalitat, Quim Torra va enviar ahir una carta al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, arran de l’operació policial d’aquest dilluns. La reproduïm completa a continuació:

“Benvolgut president,
Aquest dilluns ens vam despertar a Catalunya amb el soroll dels cops de porta de la Guàrdia Civil a casa de ciutadans compromesos amb la seva societat. Ens vam despertar també amb un comunicat de la Guàrdia Civil que informava d’unes detencions que es feien amb caràcter preventiu i amb l’objectiu de buscar proves incriminatòries. La delegada del seu Govern a Catalunya, la senyora Teresa Cunillera, informava d’unes ‘detencions preventives’ que no haurien de ser possibles en un veritable Estat de Dret. Fins a nou persones van ser detingudes i acusades de terrorisme, en una operació judicial-policíaca-mediàtica que se saltava tots els principis de la presumpció d’innocència (contra la directiva europea 2016/343) i que servia per inventar un fals relat de violència a Catalunya. Així com també veiem amb preocupació que no s’estigui aplicant l’informe del Grup de Treball de Detenció Arbitrària de Nacions Unides.

Li vull transmetre la meva indignació i la de tot el Govern de Catalunya, així com d’una part molt important de la ciutadania catalana, per un exemple més de la utilització dels aparells de l’Estat per a una finalitat política de part que no es correspon amb les raons de l’existència d’aquests aparells. La justícia hi és per fer justícia. La policia hi és per donar seguretat i garantir l’ordre públic. I els mitjans de comunicació, per esclarir la veritat i explicar les coses tal com són. I li repeteixo que el moviment independentista ha estat, és i serà un moviment pacífic i no violent que busca assolir la independència del nostre país sempre per mitjans democràtics.

A Catalunya volem basar tota l’actuació de les administracions públiques en el respecte escrupolós dels drets humans, civils i polítics, individuals i col·lectius. Per això, li demano explicacions per les declaracions fetes per la delegada del Govern sobre les detencions preventives i pel conjunt d’actuacions dutes a terme contràries als drets i llibertats públiques.
Atentament,

Quim Torra i Pla
Barcelona, 24 de setembre de 2019 ”