Marcel Mauri: “El 20-S l’Estat va començar a construir el relat fals de violència””

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Rios, ha recordat que “el 20 de setembre de 2017 l’Estat espanyol va començar a construir el fals relat de violència” amb el qual intenta justificar els delictes de rebel·lió i sedició contra els presos polítics i exiliats. “Avui fa 2 anys que col·lectivament vam decidir que l’exercici dels nostres drets està per sobre de l’obediència cega a lleis injustes”, ha dit Mauri des de davant mateix de la conselleria d’Economia: “l’Estat només buscava criminalitzar un moviment del tot pacífic com és el sobiranisme”. A més, a poques setmanes que es faci pública la sentència del Judici a la Democràcia, Marcel Mauri ha insistit que “l’única sentència possible és l’absolució” però si hi ha condemna, “caldrà tornar a exercir tots els drets condemnats”. En aquest sentit, el vicepresident d’Òmnium ha reiterat que “la repressió mai serà un fre per a la defensa dels drets i llibertats”. “Respondrem, com sempre, com un sol poble”, ha reblat.

El vicepresident de l’entitat ha tancat l’acte ‘Veus pels drets i les llibertats’ en motiu dels 2 anys dels fets del 20-S amb la lectura del final del llibre Ho tornarem a fer escrit pel president d’Òmnium, Jordi Cuixart des de la presó. “Mirar el passat ens ajuda a veure el present amb uns altres ulls. Centenars de presos i preses polítiques ens han precedit, en circumstàncies més adverses i amb menys suport social, perquè avui nosaltres tinguem un futur millor”, diu Cuixart al llibre. “Si ho fem junts i sense deixar-nos ningú pel camí, tenim moltes més possibilitats de sortir-nos-en”, afegeix.

Més d’una vintena de convidats han fet possible l’acte ‘Veus pels drets i les llibertats’ en motiu dels dos anys dels fets del 20-S. Ha estat una lectura pública de textos i fragments del llibre de Jordi Cuixart ‘Ho tornarem  a fer’ i d’escrits de Jordi Sànchez, el president d’Òmnium Cultural i el llavors líder de l’ANC empresonats des del 16 d’octubre de 2017 per exercir els seus drets fonamentals com el dret de mobilització i arran dels fets del 20-S.

Les lectures han anat a càrrec, a part de Mauri de los Ríos i Pep Cruanyes (ANC),  de representants de diferents entitats tan culturals, socials, de drets humans i sindicals, entre d’altres, com Anaïs Franquesa (Irídia), Josep Carles Vicente (Unió de Pagesos), Joan Guisado (Minyons i escoltes), Pepa Martínez (LaFede), Guillem Dorca (CNJC), els actors Sílvia Bel i Pep Planas i la cineasta Isona Passola, entre d’altres. L’actriu i escriptora Estel Solé ha estat l’encarregada de presentar i conduir l’acte. També hi han participat familiars de Cuixart i Sànchez.