24/9 La Mercè i següents: homenatge a la verge i als mercedaris imitant-los amb el llaç groc

El 24/9 celebrarem la festa de la patrona de Barcelona. A www.basilicadelamerce.cat podeu llegir les següents frases del Mestre general de la Mercè sobre els mercedaris:

basat amb el de Catalunya i té els seus orígens en els Blasons hereditaris de la Corona d’Aragó i remet al Comtat de Barcelona i la lluita contra els Normands.

Val la pena afegir que l’església catòlica ha considerat sants al seu fundador i a molts altres mercedaris d’arreu. D’aquí podem citar a la també barcelonina Maria de Cervelló, a Ramón Nonat (la Segarra), Pere Pasqual (Valencia), Pere Ermengol (Conca de Barberà). Actualment l’orde mercedari segueix amb presència als països catalans i a l’Amèrica llatina, on canalitza els seus objectius mitjançant fundacions d’àmbits territorials. En webs en català i castellà expliquen l’obra actual. En castellà titulen la seva activitat dient: “La Fundación trabaja contra la pobreza y la exclusión social abriendo caminos hacia la libertad “.

També cal fer esment d’altres dues referències històriques:

diòcesi.

El ingenioso Hidalgo don Quijote de la Mancha. Potser sense aquesta “acció mendicant”, amb contribució econòmica i riscos personals inclosos, no s’hauria publicat mai la que és considerada l’obra més destacada de la literatura espanyola, una de les principals de la literatura universal i la més llegida després de la Bíblia.

Independència ja?! Primer, i en tot cas, assegurar els Drets humans dels Infants”). Als fills, també als altres familiars propers, se’ls hi està fent mal de forma innecessària i injustificada. “És molt dur ser a 40 centímetres de la teva mare i no poder-la tocar” (Bernat Asensio Borràs).

Enguany celebrarem a Barcelona la festa de la Mercè, amb actes civils i religiosos. Crec que el millor homenatge a la patrona de la ciutat seria l’explicitació pública, el reconeixement públic, actiu, siguem catòlics, d’altres religions o de cap altra religió, dels valors de solidaritat dels mercedaris, del “compromís de caritat alliberadora”. Concretant-ho, aquest dia, la seva octava i més enllà, amb un gest de solidaritat amb els presos que col·lectivament ens són més propers. Enguany són aquells als quals uns qualifiquem de “presos polítics” i d’altres de “polítics presos”. Seguint l’esperit mercedari i com homenatge a la seva tasca, tots hauríem de mostrar que volem exercir una acció individual concreta, “de caritat alliberadora”. Fent-ho, tant els qui volem el seu alliberament i el respecte als drets dels fills infants, com els qui, sense voler-li donar aquest sentit, vulguin, simplement, honrar la memòria de l’acció dels seguidors de l’ordre de la Mercè, durant sis segles. Avui ja tenim una expressió ben simple: el llaç groc. Ben entenedora, excepte pels que no ho volen entendre: són els enemics de la solidaritat entre adults i dels drets humans dels infants.