L’acte institucional de la Diada tindrà com a eixos principals la resistència col·lectiva i la llibertat dels presos polítics i exiliats
Sota el títol “Tornarem”, el Govern de Catalunya i el Parlament celebraran conjuntament la Diada Nacional de Catalunya amb un acte organitzat pel Govern que “farà referència al moment excepcional que viu Catalunya i tindrà com a eixos principals la reivindicació de la resistència col·lectiva i la llibertat dels presos polítics i exiliats”, ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el vicepresident primer de la cambra catalana, Josep Costa.
Durant la compareixença davant la premsa, el vicepresident primer del Parlament ha destacat l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament el proper 10 de setembre, que aquest any es concedirà a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3 i membre de l’OMG Sea Watch, i a Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms “per la seva determinació i perseverança en la defensa dels drets humans” i perquè “ens recorden que el rescat o la protecció de la vida humana, en situació de risc, és una obligació irrenunciable que no podem defugir”.
La portaveu del Govern ha recordat, durant la presentació dels actes de la Diada Nacional de Catalunya, que si “la de l’any passat no va ser una Diada normal, per la represa de les institucions després del 155 i la primera amb presos polítics i exiliats, la Diada d’enguany tampoc és normal. Se celebra, un cop més, en un context de vulneració de drets i de llibertats. A les portes de conèixer la sentència del judici, una sentència que només considerarem justa i acceptable si és d’absolució”.
La consellera Budó ha tornat a fer una crida a participar massivament en els actes de la Diada i “omplir els carrers amb aquesta reivindicació, cívica, pacífica i democràtica que venim fent cada any en la manifestació de la Diada Nacional de Catalunya” com una mostra “de la nostra força per reivindicar el nostre dret a existir i en defensa de la llibertat i de la democràcia”. Els actes centrals de la Diada tindran lloc a Barcelona, però les delegacions del Govern a Catalunya i a l’exterior també celebraran la festa nacional de Catalunya amb actes arreu del món.
L’acte, creat i dirigit artísticament per Lluís Danés, començarà el 10 de setembre a les 22h a la plaça Sant Jaume amb la formació de gala dels Mossos d’Esquadra. Aquest cos de seguretat celebra enguany el seu tricentenari, la qual cosa el converteix en la policia civil més antiga d’Europa i Amèrica. A continuació, s’hissarà la bandera de Catalunya mentre el Cor Jove Nacional de Catalunya interpretarà El Cant de la Senyera. Centenars de maletes, en tant que símbol de tots els exilis i migracions, seran les protagonistes d’un espectacle estructurat en quatre blocs i que recordaran els centenaris de la vaga de la Canadenca i el naixement del poeta Joan Brossa, així com el 80è aniversari del gran exili republicà de la Guerra Civil. Amb aquesta escenificació es vol homenatjar els migrants i refugiats de tots els temps, fins arribar a l’actualitat.
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que “l’acte reservarà un paper especial a les nostres preses i presos polítics i a totes les exiliades i exiliats, que hi participaran aportant els seus testimonis. Enguany, més que mai, els hem de tenir ben presents i donar-los tot el nostre suport i escalf”.
Per la Diada, com és habitual, el Parlament i el Palau de la Generalitat obriran les seves portes a la ciutadania. El Govern i el Parlament també faran les seves habituals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova de Barcelona i a Sant Boi de Llobregat. Les delegacions del Govern a Catalunya i a l’exterior també organitzaran actes arreu del territori.