image_pdfimage_print

La Casa Museu Enric Prat de la Riba a Castellterçol, acollirà el proper dijous, dia 1 d’agost, a les 19:30 hores, l’acte anual de commemoració de la mort d’Enric Prat de la Riba, impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània.

La celebració comptarà amb una conferència sobre la vida i obra del reconegut pedagog i historiador Alexandre Galí i Coll, de qui enguany es commemora el cinquantenari de la seva mort. Impartirà la conferència el mestre, doctor en Pedagogia i professor de la Universitat de Vic Joan Soler i Mata. Un concert a càrrec del músic mallorquí Joan Miquel Oliver clourà l’acte, que presidiran el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda i I’alcalde de Castellterçol, Isaac Burgos, acompanyats del director dels serveis territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols.

Sota el títol “Renovar l’educació i construir un nou país”, Joan Soler i Mata aprofundirà en les aportacions que Alexandre Galí i Coll (1886-1969) va realitzar en el camp de l’ensenyament a Catalunya. A més de revisar la seva contribució a la renovació pedagògica del país, la conferència abordarà, també, la vinculació de Galí amb la Mancomunitat de Catalunya, des del moment que va començar a col·laborar amb Enric Prat de la Riba, com a funcionari del Consell d’Investigació Pedagògica i, més tard, al Consell de Pedagogia, del qual fou secretari general. Alexandre Galí va dirigir també l’Escola d’Estiu, els Estudis Normals i l’Escola Montessori, dependents de la Mancomunitat de Catalunya.

Publicitat

L’acte finalitzarà amb un concert gratuït que oferirà el cantautor Joan Miquel Oliver a la plaça Enric Prat de la Riba a les 21:00 hores. L’exlíder d’Antònia Font presentarà el seu darrer disc Elektra, que completa la trilogia que va encetar el 2015 amb Pegasus i posteriorment, el 2017, amb Atlantis. El cantant i guitarrista de Sóller mostrarà a Castellterçol el seu particular univers musical carregat d’imaginació i originalitat en un nou treball en el qual prenen un especial protagonisme les dones, tal i com indica el títol del seu nou disc.

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Castellterçol tenen la voluntat de dotar l’acte de commemoració de la mort d’Enric Prat de la Riba d’una visió àmplia relacionada amb la història del país. D’aquesta manera, des de l’any 2017 s’ha treballat per vincular també aquesta celebració amb les commemoracions de la Generalitat de Catalunya amb la intenció de reflexionar i posar en valor fets, persones i aspectes rellevants de la història del país.