Atenció antifeixistes, els nazis ara són un grup protegit a Espanya

Associació de jutges tem que fins i tot a sobrevivents de l'Holocaust, que haurien de ser protegits dels nazis, se'ls hi pugui retreure delictes d'odi.

image_pdfimage_print

El govern socialdemòcrata a Espanya sembla realment capaç de tot, com demostra un esdeveniment escandalós. Que contra els nazis del país tampoc s’intervingui sota el mandat dels socialdemòcrates (PSOE) no és realment res de nou, fins i tot encara que emmagatzemin armes i actuïn de manera molt violenta. Malgrat moltes promeses, el govern de Pedro Sánchez tampoc ha implementat la demanda del Parlament europeu de prohibir d’una vegada organitzacions feixistes com la Fundació Franco. A la vista del nou escàndol és dubtós que això passi.

Perquè ara a Espanya els nazis han estat declarats com a grup digne de protecció. La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, nomenada pel govern Sánchez en arribar al poder, ha exposat una curiosa interpretació del dret en una circular a totes les fiscalies. La circular l’ha llegida Telepolis, i s’hi exposen en 88 pàgines les “directives” per interpretar des d’ara els delictes d’odi.

Els delictes d’odi van dirigits contra “grups amb desavantatges”, com diuen la interpretació vigent fins ara i les lleis. Però el que és fatalment nou és que la fiscalia hi inclou els nazis, com es detalla a la pàgina 23. “Per això un atac a una persona d’ideologia nazi o l’atiament d’odi contra aquest grup pot ser considerat com un delicte d’aquesta mena”. I els fiscals són exhortats a perseguir en conseqüència successos així.

Publicitat

La llei que defineix els delictes d’odi, són pròpiament anomenades les víctimes usuals de nazis o de l’extrema dreta. Opera com a agreujant per altres delictes, si poden ser considerats també com a “delictes d’odi”. S’hi parla de “delictes per motius racistes, antisemites i qualsevol altra discriminació per motius d’ideologia, religió, creences de la víctima, de la seva ètnia, raça o nació, el seu sexe, la seva orientació sexual, una malaltia o un impediment que pateixi”. La nova interpretació del dret de la fiscal general gira del revés la interpretació vigent fins ara.

La reforma del dret penal feta pel govern conservador anterior, que ja havia estat criticada per experts de l’ONU, encara és ampliada per la interpretació —igualment nebulosa— que en fan els socialdemòcrates. Això passa precisament en un moment que tornen a ser elegits per al parlament espanyol partits que actuen obertament com a feixistes, en els quals s’organitzen franquistes, falangistes i negadors de l’holocaust.

Per això els “Jutges per la Democràcia” estan esgarrifats i avisen que aquesta interpretació podria afectar fins i tot supervivents d’Auschwitz i que a més infringeix una sentència del Tribunal Constitucional. L’associació de juristes “Drets”, que per Twitter havia cridat l’atenció sobre aquesta circular, avisa que ara es prepara la criminalització d’antifeixistes.

En realitat ja fa temps que s’amplia la interpretació de delictes d’odi, cosa que afecta sobretot a les esquerres. Així, per exemple, joves bascos han estat condemnats a fins a tretze anys de presó perqué van participar en una baralla en un bar amb una parella de la Guàrdia Civil. Sense aquest agreujament, a altres regions espanyoles si cinc homes van a cops amb dos guàrdies civils en una discoteca, se’n surten amb una multa de 300 euros. Actualment, per la fiscalia tampoc no és cap delicte d’odi que un membre de la ultradreta faci un intenti d’assassinat contra bascos. Va disparar contra ells amb munició real de 9 mm. I tenia fins i tot un amagatall il·legal d’armes.

Traducció de l’alemany: Pere Grau i Rovira (Hamburg)

L’enllaç amb l’original alemany és: https://heise.de/tp/features/Achtung-Antifaschisten-Nazis-sind-nun-eine-geschuetzte-Gruppe-in-Spanien-4428490.html