Font: Le Journal Catalan
image_pdfimage_print

El conductor del programa El Suplement de Catalunya Ràdio, Roger Escapa, és el guanyador d’enguany del Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers, un guardó que convoca la Casa de la Generalitat a Perpinyà i dotat amb 1.200 euros. Roger Escapa ha estat recompensat pel reportatge Elna, bressol d’exiliats, emès en el transcurs de El Suplement del passat 30 de març.

Elna, bressol d’exiliats és un treball radiofònic que refà l’exili republicà de 1939. El reportatge s’endinsa en la història de la Maternitat d’Elna, explora les històries de les mares i dels fills i filles que hi van néixer i de com van escapar-se de l’horror dels camps de refugiats.

El jurat del Premi Ramon Juncosa ha valorat la pertinença del reportatge en el marc de la commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil i de l’inici de la Retirada. Els membres del jurat també han destacat la normalitat amb la qual persones catalanes dels dos costats dels Pirineus tenen veu en el reportatge i com els fets d’ara fa 80 anys són entrellaçats amb el moment present, en què persones d’arreu del món continuen veient-se obligades a fugir dels seus països. El jurat també ha ressaltat el tractament didàctic i intens del reportatge, així com l’encert de convertir l’espai transfronterer català en un viatge de memòria, cultura i coneixement.

Publicitat

Una edició amb rècord de participació

El reportatge de Roger Escapa ha estat el més ben valorat d’entre els 16 treballs que havien presentat candidatura, la xifra més alta des de l’any 2015, quan el Premi Ramon Juncosa va ser remodelat i va adquirir un enfocament més periodístic. Convocat per la Casa de la Generalitat a Perpinyà, l’objectiu del guardó és reconèixer aquells treballs publicats en mitjans de comunicació que facin valer alguns dels aspectes que vertebren Catalunya com un espai transfronterer.

Amb Elna, bressol d’exiliats, el periodista Roger Escapa agafa el relleu d’Esteve Carrera, guanyador de l’edició de 2018 per un article aparegut a El Punt Avui. Altres guanyadors del premi han estat Nerea Guisasola i Pascale Oriot de la revista Culturae (2017), Eloi Torrents de Ràdio Arrels (2016) i Sebastià Girard i Júlia Taurinyà, també de Ràdio Arrels (2015).

El jurat del Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers 2019 estava integrat per Mariona Illamola, directora dels Centres de Documentació Europea i Europe Direct Girona; Martine Camiade, professora a l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, i Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

El Premi Ramon Juncosa 2019 ha estat lliurat aquest divendres 26 d’abril a Perpinyà en el transcurs de la Nit de Sant Jordi, la gala literària que cada any organitza Òmnium Catalunya Nord.