Novetat editorial en francès sobre el conflicte Catalunya-Espanya
Alguns especialistes i actors han estat reunits en aquesta obra col·lectiva per tal d’oferir anàlisis inèdites en llengua francesa sobre el conflicte entre Espanya i Catalunya.
Hi ha unes poques obres independents que presenten una quinzena de contribucions d’especialistes d’orígens diferents, tocant aspectes diversos del conflicte català-espanyol, sovint evocats en els mitjans de comunicació però rarament aprofundits: la Constitució espanyola permet l’autodeterminació de Catalunya? Com funciona el sistema de Comunitats autònomes? Quins són els arguments “unionistes”? L’economia catalana ha estat afectada pel procés d’independència? Quin és el paper de l’extrema-dreta en el conflicte?…
Sota la direcció de Dominique Petitdemange i de Marie-Christine Jené, bones coneixedores de la qüestió catalana, aquest llibre proposa textos especialitzats d’autors catalans rarament disponibles en francès, com els de Borja de Riquer o Ramon Cotarelo (vegeu més avall la llista completa). És igualment l’ocasió de llegir les contribucions d’autors d’altres orígens expressant-se des de les seves disciplines i dels seus dominis professionals, com Patrice de Beer i Didier Billion (francès) o Arno Münster (alemany).
L’obra recull igualment la paraula de cinc membres escollits de la societat civil per tal d’aportar als lectors una visió més acostada als esdeveniments catalans.
En llenguatge concís, escrits per historiadors, sociòlegs, economistes, politòlegs, juristes, periodistes, actors…, els capítols temàtics i les evolucions són a la vegada accessibles i documentats. Tots cerquen posar en perspectiva el conflicte, els seus factors i els elements de comprensió, per donar compte precís dels temes.
L’obra compta igualment amb els pròlegs de José Bové, eurodiputat, i de Carlo Lottieri, professor de filosofia del dret, així com l’opinió final de Martí Anglada, antic delegat del govern de Catalunya a França i a Suïssa.
Autors: Patrice de Beer, periodista; Didier Billion, geopolitòleg; Ramon Cotarelo, politòleg; Roser Cussó, sociòloga-historiadora; Meritxell Farré Gaitan, artista; Ignasi Fortuny, advocat; Lluís Garcia, ciències del comportament; Marie-Christine Jené, emprenedora; Arno Münster, filòsof; Borja de Riquer, historiador; Carles Viñas, historiador.
Contribucions especials: Jean-Felix Acquaviva, diputat de l’Alta-Còrsega; Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, a la presó; Nicolás Garcia, vicepresidentt del Consell Departamental Pyrénées-Orientals; Robert Martí, secretari de l’Aliança per les Llibertats a Catalunya; Meritxell Serret, exministra del govern de Catalaunya, a l’exili.