image_pdfimage_print

L’autoorganització popular, malgrat molts inconvenients i dificultats provinents principalment de la dinàmica controladora dels partits polítics, en especial d’Esquerra Republicana de Catalunya, està fent possible el projecte transversal i participatiu de Primàries Catalunya.

Aquest projecte cívic, amb finalitats polítiques, prové d’un acord entre Primàries per la República i l’Assemblea Nacional Catalana per fer possible, de cara a les eleccions municipals del 2019, la presentació de llistes electorals triades directament per la població, alhora que es facilita, en la mesura del possible,  l’objectiu polític de permetre i fer possible el mandat democràtic del primer d’octubre o del referèndum d’autodeterminació.

L’ANC, respectant escrupolosament la seva dinàmica territorial, dona suport a aquest mètode de treball de renovació política, amb independència del posicionament dels partits polítics, alguns dels quals han maldat per impedir, en l’àmbit territorial, que les assemblees locals de l’ANC es bolquessin, com seria lògic, en aquesta nova opció de treball.

Per això, l’ANC inicia, no sols a través de les xarxes socials, sinó també per mitjà de publicitat en mitjans i altres suports, una campanya de promoció de Primàries Catalunya. Aquesta inversió publicitària, en una quantitat gens menyspreable, ha de permetre donar a conèixer a la població en general, el valor de les llistes obertes per triar els candidats i la necessitat de censar-se per a poder-ho fer, sobretot si hom vol ser candidat.

Aquesta campanya, en una part molt important, se centrarà a Barcelona, amb la idea “de crear una llista guanyadora per assegurar la capital de la República catalana”. Tot plegat, amb la idea de respondre al repte plantejat pels contraris a la independència segons els quals aquesta “serà irreversible si els independentistes guanyen a Barcelona”. Segons Primàries Catalunya, unint el pluralisme republicà i sumant energies ciutadanes és possible, encara que sigui per un marge relativament petit, esdevenir decisius o fins i tot guanyar l’alcaldia de Barcelona.

Per Primàries Catalunya “el moment excepcional que viu el país requereix que els partits polítics actuals surtin de la zona de confort”, tot assumint riscos i mirant el futur, a fi de “convergir en candidatures obertes i integradores des de baix”.

Un dels principals lemes de la campanya implicarà donar-se d’alta al cens de votants i explicar que “la República catalana comença aquí”. Aquesta alta es fa des de la seva pàgina web i es confirmen les dades per mitjà d’un correu electrònic que Primàries Catalunya remet. Tanmateix, igualment el dia de les votacions obertes, hom es podrà censar per votar sense cap impediment, segons fonts de l’ANC.


En els municipis on l’ANC territorial o local no doni suport a Primàries Catalunya o no hi existeixi cap representació territorial de l’ANC, igualment és possible organitzar aquestes llistes d’unitat republicana, comptin o no amb la participació dels partits polítics. En aquests casos, el suport només serà d’una de les parts signants de l’acord, és a dir, de Primàries per la República, tot i que igualment s’aprofitarà la sinergia comunicativa i operativa que s’organitza des de l’ANC.