Assemblea i ciutadania exigeixen que s’implementi el mandat democràtic

La concentració d’ahir 1r. d’octubre, en commemoració del Referèndum d’autodeterminació dut a terme ara fa un any, organitzada per les entitats que conformen la Plataforma 1-O, va aplegar més de 180.000 persones a Barcelona.

La marxa va acabar al parc de la Ciutadella amb els parlaments de representants de les diferents entitats que conformen la plataforma. El president de la Generalitat Quim Torra i el president del Parlament, Roger Torrent, foren presents a l’acte i xiulats per una part dels assistents degut a les contradiccions entre els discursos de resistència —pacífica— que es llancen des de govern i partits polítics com PDeCAT i ERC; i les fortes càrregues policials de dissabte passat contra els independentistes que rebutjaven la presència de cossos policials espanyols a plaça Sant Jaume.

Els crits de ‘Buch dimissió’ i ‘on està la República’ van ser presents especialment en acabar l’acte.

Malgrat que l’Assemblea Nacional Catalana va donar per finalitzat l’acte, centenars de persones es van mantenir davant les portes del Parlament amb la pretensió d’entrar-hi. Davant hi tenien un cordó policial de la Brimo, que es va retirar per anar a dissoldre la concentració de rebuig que hi havia davant la comissaria de la Policia Nacional espanyola a Via Laietana. Un cop van dissoldre la concentració a Via Laietana amb fortes càrregues, van tornar a la Ciutadella. Allà, els concentrats van ser dispersats amb bales d’escuma i de nou, fortes càrregues.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha qualificat els incidents d’ahir durant la jornada de commemoració del primer aniversari del primer d’octubre d’“accions puntuals” provocades per “una minoria” però ha admès que “desvirtuen el discurs del moviment independentista i no ajuden en absolut”.
En una entrevista a Els Matins de TV3, Artadi ha recordat que la commemoració del primer d’octubre es va allargar durant tot el cap de setmana  i que “la major part de les accions van tenir caràcter reivindicatiu, pacífic i familiar”.