Els mossos de base desborden els seus sindicats

Un grup de Telegram, sense canal obert, amb prop de 5000 inscrits, comparteix diàriament, de forma interna i en temps real, la problemàtica d’un cos desbordat pels esdeveniments però amb ganes de prendre la iniciativa.

El cos de Mossos d’Esquadra ha convocat una concentració davant t la seu del Departament d’Interior amb un notable èxit d’assistència. Aquesta determinació és fruit d’una situació triple: deteriorament dels sistemes interns de reposició d’efectius, aportació de noves compensacions als torns extraordinaris fets i millores de les condicions de seguretat en el treball diari. Són tres potes d’una mateixa exposició que fa aquest col·lectiu autogestionat de nom MOS.S.O.S. Segons ells, és possible reaccionar: calen noves promocions, més formació interna, relleus interns periòdics, però sobretot una més clara i ràpida assignació de mitjans materials i contraprestacions.

El cos de Mossos d’Esquadra, pel que fa al nivell de mossos (que no inclou comandaments) té grans reptes associats no sols a les vicissituds nacionals dels catalans, sinó també a la realitat derivada d’un món global amb noves formes de delinqüència o situacions extremes de perill (com el terrorisme), només per posar els dos exemples més rellevants.

El lema principal d’aquesta reclamació, llargament madurada i que sorgeix sense sigles i de forma autogestionada, és aturar la manca de seguretat pròpia i del país, així com denunciar l’espoliació econòmica, sigui al personal o a les activitats associades. De fet, com tots els bons professionals amb un lògic zel per la responsabilitat, conclouen que la situació catalana és al límit d’allò que seria raonable i que en les circumstàncies actuals una cadena complexa d’alarmes podria crear una situació caòtica per a ells i pel conjunt del servei que presten. Per a ells, és el moment d’exigir responsabilitats als responsables polítics.

Els diferents sindicats s’han distanciat d’aquest sistema directe de representació del cos, llevat d’un sindicat amb implantació espanyola. Les dinàmiques sindicals són lentes i marxen dividides i, en canvi, aquestes accions generen pressió sobre els polítics, i sense sigles poden suposar més unitat d’acció, ja que segons el seu parer reclamen i exigeixen simplement sobre qüestions estrictament professionals.

El dia a dia de la seguretat pública el viuen els mossos de base durant el patrullatge a peu de carrer o en els barris, i ells saben fins a quin punt pot esdevenir de fràgil la pau social i l’ordre ciutadà.