Solidaritat amb Crimea

Crimea no és ni Ucraïna ni ucraïnesa. I no ho ha estat mai. Era tàrtara des de l’arribada a Europa dels mongols i la immigració russa (i en menor grau de la ucraïnesa) a partir de l’annexió de la península a Rússia (1783) i l’èxode de tàrtars cap a Turquia a causa de les diferents guerres russo-turques van fer que de mica en mica els russos anessin substituint els tàrtars. Segons les dades oficials russes, el 1897 els tàrtars suposaven el 30% de la població; els russos, el 30%, i els ucraïnesos, el 10%; l’any 1939 els russos ja eren el 50% (i els ucraïnesos seguien al voltant del 10%) i actualment (2014) els russos representen el 65% de la població mentre els ucraïnesos són només el 15% (i la majoria són de llengua russa).

L’any 1954, a través d’un decret del Sòviet Suprem, Crimea va passar de la RSS de Rússia a la RSS d’Ucraïna provocant que en el moment de la dissolució de l’URSS la península quedés lligada a Ucraïna. Després de la caiguda de Víctor Yanukovitx i la proposta del govern ucraïnès d’abolir el rus com a idioma cooficial a tota Ucraïna (i això incloïa Crimea) el Parlament de Crimea va declarar la independència amb 78 vots (de 10) a favor. Posteriorment els crimeans van votar a favor (en un referèndum amb el 83% de participació) d’annexar-se a Rússia (amb un 96% de vots favorables). Des d’aquell dia Crimea, que ja era russa, és també Rússia.

La Unió Europea i els EUA (i els seus aliats) va creure, però, que tenien el dret d’interferir en els assumptes dels crimeans i dir que no reconeixien el referèndum. Des de llavors la UE ha donat suport a tots els actes criminals de l’imperialisme ucraïnès contra Crimea. I ha sancionat Rússia per defensar els seus compatriotes que habiten a Crimea. Vegem alguns d’aquests actes:

Publicitat
  • El març del 2018 les autoritats ucraïneses van anunciar que no deixarien sortir cap vaixell dels ports de Crimea. Una de les primeres víctimes fou un vaixell de pesca capturat per pirates ucraïnesos (mereixen un altre nom?) la tripulació del qual encara està retinguda al vaixell en un port ucraïnès (i denuncia mala alimentació i denegació d’atenció mèdica).
  • Ucraïna bloqueja qualsevol subministrament a Crimea, cosa que ha provocat una important crisi d’abastiment a la península, sobretot d’aigua. Quan Rússia ha intentat solucionar el problema construint un pont entre Crimea i la resta del territori rus, la UE ha sancionat les constructores (i el problema de l’aigua encara no està solucionat). Es veu que la UE i Ucraïna volen que els crimeans es morin de gana i set.

Cal afegir també nombrosos actes de provocació de l’exèrcit ucraïnès a la frontera, el segrest (l’any 2016) de dos militars russos acusats de deserció de l’exèrcit ucraïnès que segueixen a la presó, diversos intents d’atemptats per part d’agents o ciutadans ucraïnesos a la península de Crimea i les sancions de la UE a qui vulgui ajudar Crimea entre altres. Mentrestant, Crimea mai ha atacat territori ucraïnès.

Per tot això és una vergonya que els partits suposadament independentistes catalans no hagin aprovat al Parlament cap resolució de suport al poble rus de Crimea, que democràticament va decidir reintegrar-se a Rússia i en pateix les conseqüències en forma de represàlies ucraïneses i de la hipòcrita UE.

Llibertat per Crimea! Solidaritat amb Crimea! Crimea és Rússia!

I visca Catalunya lliure!