Quan la ciència desmenteix la versió oficial de la història: Colom torna a Pals

Enguany i amb motiu del 525 aniversari de la tornada de Cristòfor Colom del seu viatge de descoberta, el Cercle Català d’Història organitza el dissabte 11 d’agost a Pals (Baix Empordà), l’activitat «PALS 2018 – 525 ANIVERSARI TORNADA DE COLOM. V Jornada Colombina d’Estudi i Commemoració». Aquesta jornada, que ja serà la cinquena, enguany té dos objectius molt clars: per una banda, en l’aspecte cultural, una recreació històrica i una ruta teatralitzada que ambientaran als carrers medievals de l’antiga Vila Reial de Pals, i per altra banda, la part acadèmica amb una sèrie de conferències per a divulgar les darreres novetats que es faran a la Casa de Cultura, Ca la Pruna, i una ruta guiada especial a la zona arqueològica.

La part cultural consisteix en una recreació històrica de la tornada del viatge de descoberta del Nou Món, quan l’almirall Cristòfor Colom, arriba a l’antiga Vila Reial de Pals amb tots els seus homes, mariners i soldats, per a fer una ofrena floral d’agraïment a la Mare de Déu, a l’església de Sant Pere, i rebre la benedicció, amb un posterior recorregut de la comitiva pels carrers del poble i celebrar l’èxit de la tornada.


Per altra banda, a mitjanit, amb un èxit garantit ja des de les edicions anteriors, fem una ruta guiada i teatralitzada pel recinte medieval de Pals, amb l’escenificació i la història de la preparació del primer viatge.

Pel que fa a la part acadèmica, enguany el tema central serà l’aportació que el Cercle Català d’Història feu en el 56è Congrés Internacional d’Americanistes celebrat a Salamanca el passat mes de juliol. Les noves dades confirmen novament la tesi catalana i reafirmen, a més, Pals com a port de sortida.