El ‘Sí’ s’imposa amb gairebé el 90% en la consulta interna de l’ANC per impulsar primàries republicanes als municipis

El a impulsar i/o potenciar unes primàries per elegir els candidats i candidates a les eleccions municipals de 2019 s’ha imposat per un 87,8% davant un 12,2% a la consulta organitzada per l’ANC, que ratifica la proposta del Secretariat Nacional del passat 1 de juliol.

La consulta s’ha celebrat entre el 22 i el 25 de juliol, per via telemàtica, cosa que ha permès publicar els resultats la matinada d’aquest dijous, 26 de juliol. La participació en la consulta ha sigut d’un 28,53%, superior a la de l’última consulta feta, en què va votar un 27,4%. Amb 11.304 vots, aquesta és la consulta amb més participació de la història de l’entitat independentista.

El resultat registrat és el següent:
9.924 vots pel Sí, un 87,8%
1.380 vots pel No, un 12,2%

Amb aquest aval dels socis, l’ANC començarà a partir de dijous mateix una ronda de consultes amb els partits i les entitats del sobiranisme. L’objectiu d’aquesta ronda serà conèixer de primera mà la situació d’aquelles entitats i partits que ja han iniciat o proposat un sistema de primàries i sondejar també les organitzacions que de moment se’n mantenen al marge o a l’expectativa. L’esperit de l’ANC, en tot cas, serà sempre de col·laborar i ajudar a l’objectiu comú de construir les llistes més sòlides per poder guanyar les municipals.

A més, el secretariat de l’ANC també entrarà en un diàleg amb les assemblees territorials de tot el país, que són les que coneixen de primera mà la situació de cada municipi.

Els acords o resultats d’aquestes converses s’anunciaran públicament ben aviat, amb la intenció d’afavorir un procés el més ràpid possible.

Victòria del malgrat una activa campanya en contra

La contundent victòria del en la consulta pot haver sorprès a més d’un donada la controvèrsia que havia generat i amb rellevants sectors dels partits en contra. A Twitter persones rellevants de les estructures d’algunes formacions havien fet gala del seu No a la consulta i havien donat arguments per aquest posicionament. Això feia esperar un resultat més ajustat per la influència que podien tenir sobre els membres de l’assemblea amb carnet de partit. Per la banda del els suports més rellevants foren els de la Consellera d’Educació, Clara Ponsatí i el de l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez. Finalment, però, sembla que la influència de la campanya contrària ha estat més aviat reduïda i el ha tret 7 vegades més vots que el No.