#FestaCineCAT: espectacle televisiu de cabaret, mantenir la competitivitat i anàlisi de xifres, en la quarta edició de la Festa d’Estiu de l’Acadèmica del Cinema Català

La passada nit, l’Acadèmia del Cinema Català, arribava a la quarta edició de la Festa d’Estiu.

Enguany, el context és preocupant, referent a la lectura de les xifres que la mateixa presidenta, Isona Passola, presentava, amb relació al nombre de produccions i la recaptació del cinema produït al país.

Si el 2016 es van estrenar 65 produccions, i 49 el 2017, en el primer semestre del 2018 només hi ha hagut 19 estrenes.

Passola comentava ahir al matí en una roda de premsa: “La caiguda de la producció de TV3 ha estat letal per al cinema català. Els últims anys ha fet de motor de la indústria audiovisual i, quan no ha tingut recursos per produir, ha caigut el nombre de pel·lícules i les que s’han fet han estat més petites.”

Afegia quelcom fonamental: cal ser competitius; mantenir la competitivitat, que s’havia assolit, i que la presa de llibertats i el saqueig de recursos econòmics per part de l’Estat espanyol ha malmès la columna vertebral de la indústria audiovisual catalana.

Se’n destaca el 5% de recaptació del cinema rodat en català el 2017 (el 2016 només va ser un 1%), gràcies als èxits d’Incerta glòria i Estiu 1993. També cal apreciar que el Cicle Gaudí 2018 ha portat 10 títols premiats a 33 municipis i l’han pogut veure 16.471 espectadors.

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes publicava des del seu compte de Twitter, en el transcurs del dia d’ahir 04 de juliol, una piulada annexa a un comunicat. Aquest comunicat manifestava que: 16.226 catalans s’haurien traslladat de Catalunya cap a algun país estranger i haurien fet l’alta consular al llarg de l’any 2017.