Òmnium Cultural s’imposa al Grup Planeta

Fa tres mesos es feia públic que Òmnium renovava el premi Sant Jordi i l’obria a totes les editorials catalanes.

Segons recollia Nació Digital, Òmnium Cultural havia decidit convocar un concurs obert a qualsevol editorial en llengua catalana, amb seu física i fiscal a Catalunya, per a l’edició del Premi Sant Jordi de novel·la —fins ara publicat a través del segell Proa, integrat dins del grup Planeta.

Fa unes hores, un dels premis més prestigiosos del país torna a ser actualitat en l’agenda cultural, valorant que ja és un fet: el grup Planeta ha perdut l’exclusivitat del Premi Sant Jordi de novel·la; reformulant-se el guardó que, a tots els efectes, serà el més ben dotat de la literatura en català.

El nou premi limita a tres les edicions consecutives que podrà encadenar una mateixa editorial. Tanmateix, cal destacar un augment substancial de la dotació econòmica, que passarà a ser de 60.000 euros.

Cal remarcar també que, a banda de l’augment en la dotació, l’autor premiat també rebrà els diners generats pels drets d’autor; un aspecte a valorar molt positivament pel que fa a l’explotació de l’obra, ja que és un canvi amb el qual l’autor es beneficiarà doblement del seu treball. Aquest canvi potencia i professionalitza enormement la figura de l’escriptor en llengua catalana.

Òmnium Cultural ha publicat les bases renovades del certamen.