Milers de persones converteixen Santa Perpètua de Mogoda en un clam contra la repressió i la llibertat dels presos
Milers de persones han assistit al Festival Cultura contra la repressió a Santa Perpètua de Mogoda. Una jornada, amb la cultura com a fil conductor, que ha organitzat l’entorn del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’entitat justament el dia que Cuixart ha fet 43 anys. El Festival, que s’ha allargat fins a les vuit del vespre, s’ha convertit en un clam unànime de rebuig davant la repressió de l’Estat espanyol i en defensa de la llibertat dels presos.
L’endemà que s’hagin requisat samarretes grogues als assistents a la final de la copa del rei, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha dit que aquesta és una mostra més que “l’Estat espanyol cada vegada es veu més arraconat, està perdut i no sap com aturar un moviment absolutament pacífic. Davant això, la ciutadania està dempeus i reclama la llibertat dels presos polítics, d’en Jordi Cuixart el dia del seu aniversari, i el retorn dels exiliats i de totes les persones que arreu pateixen la repressió injusta”.
Per a Mauri, Cultura contra la repressió és un exemple clar de com respon als atacs la societat catalana: “aquells que només entenen la repressió els responem amb cultura i amb més ganes de construir un país més lliure on les llibertats i la cultura no estiguin en perill. La cultura ha de ser un pilar fonamental per recuperar els drets que ens volen arrencar”.
Cuixart, sempre present
Com no podia ser de cap altra manera, el president d’Òmnium Cultural ha intervingut mitjançant una carta que han llegit persones vinculades a Cuixart. El dia que fa 43 anys, Cuixart ha donat la benvinguda als assistents a Santa Perpètua de Mogoda i ha enviat un fort agraïment a tots els qui li fan costat.
“Estem patint un atac sense precedents als drets fonamentals i a la llibertat d’expressió però voldria compartir amb tots vosaltres la certesa que la nostra resposta està sent un gran motiu d’autoestima” ha dit Cuixart i ha fet una crida a “defensar les conquestes col·lectives”; “un dels millors instruments per recuperar aquestes llibertats ha estat i segueix sent la Cultura”.
El president d’Òmnium ha insistit en vèncer la por i no caure en l’autocensura: “ens voldrien callats i atemorits i hem de respondre que NO”. “Reivindiquem el dret a decidir lliure i pacíficament sobre tot el que ens afecti com a ciutadans del món”. “Cada dia s’alcen més veus als Països Catalans i al conjunt de l’Estat que denuncien l’intent d’homogeïnització del pensament i aquesta és una lluita compartida que us emplaço a ser-ne part activa”.
‘Cultura contra la repressió’, un èxit col·lectiu
Cultura contra la repressió és una iniciativa impulsada per l’entorn de Jordi Cuixart i Òmnium Cultural coincidint amb el dia que Cuixart fa 43 anys. L’objectiu ha estat convertir la jornada en un homenatge a Cuixart, que ja fa sis mesos que és a la presó, i a tots els represaliats per l’Estat espanyol i en un crit unànime contra la repressió. La fórmula: una marató de nou hores de cultura, amb la col·laboració d’una quarantena d’artistes.
Els beneficis de la jornada aniran a la caixa de solidaritat.
Compromís del teixit cultural
Aquests són alguns dels noms que hi han col·laborat: Txarango, Lluís Llach, Gossos, Gerard Quintana i Josep Thió, Cesk Freixas, Xavi Sarrià, Animal, Peyu, La Belluga, Oriol de Balanzó, Pep Planas, Anna Sahun, Pink Poni, Estel Solé, Sebastià Alzamora, Pau Poch, Roc Casagran, Gemma Humet, Elisabet Casanovas, Quartet Mèlt, Sara Terraza, Laura Rosel, Roba Estesa, Brams, Gossos, David Selvas, Ítaca Band, La Dharma, Natza Ferrer o Els Catarres, entre altres.
Com no podia ser de cap altra manera, la gent de Santa Perpètua ha tingut un paper destacat: gegants i bestiari popular, els Pink Poni (grup integrat per gent propera a en Cuixart) i La Belluga que s’adreça al públic familiar. També hi han participat colles castelleres d’arreu del país.