Ajornat el debat d’investidura de Sànchez per la “vulneració de drets” pel Tribunal Suprem espanyol

El president, Roger Torrent, ajornà ahir el debat d’investidura de Jordi Sànchez, candidat a la presidència de la Generalitat, que estava convocat per avui. Torrent prengué aquesta decisió després que el Tribunal Suprem denegà a Sànchez la possibilitat de sotmetre’s al debat d’investidura malgrat la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, que obliga l’Estat espanyol a garantir els drets polítics del diputat. El president convocà una mesa extraordinària per avui a dos quarts d’onze del matí per respondre a aquesta “vulneració de drets del Tribunal Suprem”.

Torrent va proposar Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat dissabte després de comprovar amb les consultes als grups parlamentaris que era el diputat amb més suports per ser investit. Dilluns va convocar el ple i va enviar un escrit al magistrat del tribunal Pablo Llarena perquè apliqués les mesures necessàries que garantissin el dret de Sànchez a participar en el debat d’investidura en compliment de la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides del 23 de març, que insta l’Estat espanyol a “prendre totes les mesures necessàries” per garantir els drets polítics del diputat.

En l’escrit el president sostenia que “la concessió de les mesures cautelars per part del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides implica una obligació de resultat per a tots els poders de l’Estat i exigeix que s’habilitin els mecanismes necessaris perquè el diputat Jordi Sànchez pugui sotmetre’s al debat d’investidura”, i afegia que “en el cas que el Tribunal Suprem no complís la resolució es produiria un dany irreparable als drets polítics del diputat i l’Estat espanyol incompliria les seves obligacions internacionals”.

El president ha convocat per avui a dos quarts d’onze del matí una reunió de mesa extraordinària per abordar les actuacions polítiques i legals que es puguin adoptar per respondre a la decisió del tribunal.