Quina Catalunya vol ser Catalunya? (Congrés Participatiu Catalunya i Futur)

image_pdfimage_print

El procés d’independència que estem vivint des de fa uns quants anys ha servit, entre moltes altres coses, per despertar en la gent l’anhel i el desig de construir un país nou, un país millor. És aquí on independentistes i no independentistes trobem el nostre punt de confluència, allò que més ens apropa i que és la necessitat de construir una Catalunya nova que pugui fer front amb garanties d’èxit els reptes que ens presenta el segle XXI. Un punt de trobada real i efectiu perquè, tots plegats, hem arribat a la conclusió que si aquest futur millor el podrem construir des d’un Estat propi o dins el marc de l’Estat espanyol, no ha de ser una premissa, sinó més aviat una conseqüència.

En aquest sentit, la plataforma exigents.cat, formada per gent d’ideologia molt diversa i procedent de diferents i diversos sectors socials i polítics, ha treballat durant més d’un any per establir les sinergies necessàries per a engegar un projecte molt ambiciós: El Congrés Participatiu Catalunya i Futur.

El Congrés es va començar a estructurar prenent com a model el Congrés de Cultura Catalana, celebrat a finals dels anys 70, que va ser capaç d’involucrar molts sectors socials que fins llavors havien estat deslligats de l’activitat política, en la demanda d’una societat avançada i moderna. Moltes de les propostes i idees sorgides d’aquell congrés han alimentat durant anys els idearis dels partits polítics catalanistes.

Publicitat

El Congrés Participatiu Catalunya i Futur neix, doncs, amb el mateix esperit transformador d’aquell Congrés de Cultura Catalana, però situat en el context del segle XXI i aprofitant les noves tecnologies per involucrar el màxim de gent possible en la construcció d’un nou país millor per a tothom.

Un Congrés diferent. Un Congrés 3.0. Un projecte engrescador que arribi al màxim nombre de ciutadans de Catalunya i que tingui com a objectiu la definició de les eines de les quals ens hem de dotar i de les polítiques que haurem d’aplicar, per assegurar el benestar i el progrés de la nostra societat.

Una àgora per debatre els reptes que ha d’afrontar la societat catalana, superant els paradigmes ideològics, ja obsolets, dels segles XIX i XX. Un fòrum autènticament transversal, un gran debat ciutadà dirigit a tots els ciutadans que viuen a Catalunya i volen construir-hi el seu futur, sense distinció de posicionaments polítics, creences o d’origen.

El Congrés es planteja, doncs, com un procés obert de generació d’idees i propostes per influir de manera decisiva en la construcció del futur del nostre país. Parteix d’una ponència base que ofereix una idea de conjunt del projecte, fragmentada en més de 300 temes que poden consultar-se directament i fer-hi propostes, comentaris o, simplement, valorant-les. Al final del procés participatiu el Comitè Científic redactarà una proposta de conclusions que debatrem i aprovarem en les sessions de cloenda del Congrés.

Perquè aquest Congrés tingui èxit, la participació de la ciutadania és clau i decisiva. Perquè les conclusions del Congrés, no només aconsegueixin la legitimitat necessària, sinó que les propostes siguin creïbles i vinculants, el primer i gran objectiu és que la participació en aquest Congrés sigui tan important, quantitativament i qualitativament, que les seves conclusions esdevinguin un referent ineludible per construir el futur del nostre país.

Més enllà de la multitud d’actes que estan previstos arreu del país, la gran eina que ha d’afavorir la participació en el Congrés és el web futurcat.cat.

El web futurcat.cat permet, ja des d’ara, recollir i endreçar les opinions, interessos, voluntats, peticions i demandes de la ciutadania. Un espai capaç d’aplegar totes les inquietuds i propostes i detectar els grans àmbits coincidents, per tal de desenvolupar-los. S’hi poden proposar reptes i solucions, que arribaran a tots els participants, per debatre’ls i, entre tots, trobar la millor forma de resoldre’ls o veure quines propostes tenen el suport més gran. També hi podreu trobar la informació, i potser la inspiració que busqueu, mitjançant les dades, els continguts i els informes que proporcionen les eines necessàries i fomenten l’opinió personal.

Més enllà del procés d’independència, més enllà de si hi haurà o no un procés constituent per Catalunya, tenim la necessitat, i diria que l’obligació, de parlar, de debatre i d’obtenir respostes a la pregunta: quina Catalunya vol ser Catalunya? En tenim la gran oportunitat participant en aquest Congrés, un projecte ciutadà innovador que pretén parlar de realitats i incidir en les esferes influents.

Som al segle XXI i la política, cada cop més, cal que es faci des de les persones i no tant des d’estructures poc transparents i que no sempre responen als interessos reals de la ciutadania.

Si creieu que Catalunya ha de ser allò que les persones volem que sigui, us convido a visitar el web futurcat.cat. Navegueu-hi, tafanegeu per les seves pàgines i participeu-hi.