Fans de la cultura a TV3

image_pdfimage_print

Amb aquest títol, lema, com li vulgueu dir, la televisió pública catalana ha estrenat dos programes culturals en hora de màxima audiència, el que alguns en anglès dirien prime tim. Quan arribin els marcians, i This is art. Cal, però, diferenciar-los, perquè dins el seu contingut res tenen a veure.

Quan arribin els marcians és un gran programa. En extensió i continguts. Analitzant i contextualitzant l’actualitat del món, ho lliga de manera dinàmica i àgil, informant sobre teatre, cinema, exposicions, galeries. És un programa amè, àgil, i que quan acaba, penses “ostres, ja està?!” Va passar el primer dia amb la magnífica intervenció d’una de les millors periodistes de TVC, per no dir la millor, estic parlant de la gran Lídia Heredia. Una intervenció al començament i una altra en finalitzar el programa, quan van sortint els crèdits. Lligar la feina i contingut d’Els matins amb la cultura. Va ser genial. Com genial és la gran Lídia Heredia. El programa és una obra d’art en si mateix. Ben lligat, amb un fil argumental molt ben definit: actualitat+cultura= gairebé tot. Perquè el món és cultura. I la cultura ho és tot. Però si aquesta cultura esdevé amena, àgil i propera, els resultats són molt bons. El problema és que no estem avesats a veure i gaudir d’un programa cultural a la televisió pública catalana, en horari de màxima audiència.

Lligant amb aquest fet, ens han posat This is art, és l’antesi de Quan arribin els marcians. Resulta avorrit, pesat i llarg, molt llarg. Ramon Gener (Òpera amb texans), mira no pas d’acostar-nos la cultura, sinó que es posa en un terreny forçat. Incitar, provar i donar classe de cultura és quelcom que mai no s’hauria de fer. Gener no en sap. No se’n va sortir a Òpera en texans, i ara tampoc se’n surt a This is art. Fa més plorar de pena que altra cosa. No diré que no hi posa voluntat, però ni està preparat, se’l veu forçat, no gaudeix, no ho sent. Amb voluntat, només, només, no s’aconsegueixen les coses.

Publicitat

Caldria o bé treure aquest darrer programa, i/o canviar el presentador —Txe Arana ho faria força bé— o, si cal, eliminar el programa.

Com bé diu Vicent Sanchis, actual director de TVC, quan un programa no funciona, se’l treu i se’n posa un altre.