Eleccions 21D: el vot dels catalans de l’exterior pot ser suplantat

image_pdfimage_print

To read the article in English

Fa més de 40 anys que visc a Toronto, ON.,  Canadà. Durant aquests anys el procés electoral per votar, sigui aquest en l’àmbit estatal o regional, ha anat canviant d’acord a les necessitats del moment.

Recordo que les primeres vegades ens enviaven les paperetes per votar per correu sense cap necessitat de demanar “Voto rogado”. Posàvem una papereta dintre d’un sobre blanc i, sobre blanc amb papereta, el posaven dintre d’un altre sobre on li afegíem còpia del passaport o carnet d’identitat i el cost d’enviar el vot per correu certificat i tot junt anava al districte electoral del votant, Lleida en el meu cas, i mesos després m’enviaven els diners en un xec. Com que semblava que era molt costós varen canviar el sistema. Ara el que fan és enviar una carta on diu que si vols votar, ho has de demanar enviant un fax a un número ja indicat dient que vols votar “Voto rogado”. En altres casos en la carta, aquest ha sigut el meu cas, t’envien un codi on entrant a una adreça electrònica indicada, entres les teves dades i et registren per votar. Quan arriben les paperetes i els sobre,s ens trobem que en un dels sobres ja t’indiquen el lloc on has d’enviar el teu vot. Si abans ho enviaves directament al teu districte a Catalunya aquesta vegada l’adreça és el Consolat que et correspon. En el meu cas, el sobre va al Consolat de Toronto. El consolat agafa tots els sobres i els posa dintre d’una valisa diplomàtica i van a Madrid. Aquest és el meu dilema: Una vegada a Madrid, qui obre els sobres?, van aquests vots al districte electoral on un està registrat?

Publicitat

La pregunta que jo em faig és: com és que en aquestes eleccions del 21-D per Catalunya l’Estat espanyol té un interès extraordinari que els 224,000 catalans residents a l’exterior votin? Dic això perquè ja m’han trucat des del Consolat dues vegades preguntant si vaig a votar en aquestes eleccions. Puc passar per al Consolat a buscar el document per demanar el vot “Voto rogado” i enviar-lo per fax al meu districte electoral. Com que sóc el president de la comunitat catalana de Toronto m’han demanat que ho faci saber als socis. Naturalment la carta sol·licitant el vot amb el codi per entrar a l’INE on estic registrat també arribat.

Tots nosaltres sabem que les eleccions són il·legals. Els vots dels catalans residents a l’estranger van, definitivament, a Madrid. La pregunta del milió: Què farà Madrid amb aquests vots? Segons la Generalitat, en el Referèndum de l’1 d’octubre només varen votar una mica més de 4.000 i el 98% varen votar Sí. La trampa es pot fer. Naturalment jo votaré per un dels partits o llista que sigui fidel als resultats del Referèndum de l’1 d’octubre i a la resolució del Parlament del 27 d’octubre. Ara bé, arribarà el meu vot a Lleida que és el meu districte electoral? Podria Madrid canviar el meu vot per un dels seus? El Govern espanyol solament ara està interessat en el vot dels catalans resident fora. Molt estrany. Costa de creure.

2 COMENTARIS

  1. Igual el del teu consolat es indepe, es extranya i no habitual aquesta persecucio. Jo tinc entes k les paperetes exteriors no les obren a Madrid, sino al teu col.legi electoral

    • Gràcies Susanna per comentar el meu article. Crec que això aclarirà la dubte de qui obre el primer sobre. La tasca dels consolats no es pas obrir sobres sinó enviar-los a Madrid. Per tant una vegada a Madrid el responsable ha de saber quin es el teu districte electoral. Per tant, el sobre gran s’obra a Madrid. Dintre, perquè el vot sigui valid, han de trobar el sobre blanc amb el teu vot, una còpia del teu passaport or DNI i la carta on especifica el teu districte electoral. Aquí es on es pot fer el canvi. Una vegada el sobre gran es obert el responsable a Madrid de destinar el sobre petit, on hi es teu vot, al districte electoral el pot canviar per un altre que pot tenir un vot diferent al teu i enviar el sobre canviat al teu districte electoral.

Comments are closed.