Carta a Philippe Vignes, Prefecte dels Pirineus Orientals

image_pdfimage_print

Senyor Prefecte,

Greus esdeveniments tenen lloc a les portes del nostre territori.

La regió autònoma de Catalunya està compromesa en un procés d’autodeterminació pel qual és comprensible que França no hi intervingui.

Publicitat

Tanmateix, les accions repressives de l’Estat espanyol no poden quedar silenciades. En efecte, aquests darrers dies hem pogut assistir a actes d’investigació d’electes i d’alts funcionaris. S’han realitzat inspeccions a nombrosos grups de premsa i a impremtes, amb investigacions a simples empleats. S’ha establert una censura tot prohibint el lliure accés a la informació d’oposició al govern a propòsit del referèndum. Avui, alguns alts funcionaris han estat arrestats únicament per haver dut a terme la seva feina al si de l’administració catalana.

La utilització de la força armada contra el que l’Estat espanyol considera ser el seu poble és totalment desproporcionada i prohibida per tractats dels quals nosaltres en som signataris. En tant que electes de la República Francesa estem perplexos davant d’aquest Estat d’excepció sense dir-ne el seu nom. La diplomàcia francesa deu abans de res estar al servei dels drets fonamentals que actualment estan escarnits a Catalunya.

Tot això el poble català l’ha viscut els anys 30 i fins als anys 70. La història es repeteix al sud dels Pirineus. En aquell temps França va tancar els ulls fins a ser afectada per un èxode massiu de republicans. No reproduïm els mateixos errors.

Diplomàtics i grups d’electes de diversos Estats al món, dels quals molts europeus, d’ara endavant això ja forma part de la seva inquietud i han demanat al govern espanyol d’entrar en raó.

També a la vista de l’escalada de violència i de l’absoluta necessitat d’apaivagar la situació a les nostres fronteres, jo us demano d’aprofitar les instàncies útils a fi que França porti a les seves fronteres els valors que defensa arreu del món.

Sàpiga en resum que jo formaré part de l’organització encarregada de la vinguda d’observadors internacionals pel referèndum del 1r d’octubre. Atès que es tracta d’un acte democràtic garantit per diversos tractats internacionals, una acció al govern espanyol per electes de la República Francesa no cal excloure-la. També, us prego de voler transmetre’m les informacions que jutgeu útils així com el procediment que es posi en marxa si s’escau.

Aquesta carta s’ha fet pública però jo estic a la vostra disposició per una entrevista personal i confidencial si vos ho desitgeu.

Us demano d’acceptar els meus més sincers respectes.

COMPARTIR
Article anterior20-S: “Putsch” espanyolista contra Catalunya
Article següentCondemna mundial a Espanya pel seu “putsch” a Catalunya
Representant a Perpinyà el partit històric del catalanisme a Catalunya Nord, primer partit català en termes d’elegits com d’influència : Unitat Catalana. En Marche amb l’Emmanuel Macron des del 2016. Responsable del moviment a Perpinyà. Conseller municipal i mancomunal Perpinyà. Era tinent d’alcalde però la meva llibertat d’opinió i expressió van ser un obstacle a l’acord de govern. Llicenciat d’estudis europeus i transfronterers, menció català a l’IFCT (universitat de Perpinyà), diplomat de dret (opció dret públic), sóc bomber professional a Perpinyà.