image_pdfimage_print
El Parlament de Catalunya va aprovar ahir, per una àmplia majoria, la Llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, (ACS) l’organisme que s’encarregarà de prevenir, detectar, respondre i investigar incidents o amenaces a les xarxes de comunicacions electròniques i al sistema d’informació públics.
Segons la consellera de la Presidència, Neus Munté, la creació de l’ACS és “la base i una de les millors garanties per assolir la plenitud digital com a país”, i destacà el “compromís” del Govern, del Parlament i “d’un poble, que vol poder gaudir dels beneficis del desenvolupament de la societat digital de forma segura i amb les màximes garanties possibles”.
 
Munté explicà que es tracta d’una llei “important i necessària per al país” perquè en aquest segle de la revolució digital “la ciberseguretat hi juga un paper transcendental”. Per això, el Govern, amb la voluntat de dotar-se d’una administració digital eficient i a l’abast de tothom”, fa una aposta clara per “la plena implantació de la societat digital” amb una llei que “dibuixa la historia d’un país del segle XXI que s’escriu en termes de ciberseguretat i llibertat”.
Durant la seva intervenció, Munté es referí a la tasca essencial que fan les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i el tractament que en fan les empreses, entitats i ciutadans  “per a l’actual desenvolupament econòmic i social” i per garantir “la continuïtat de les activitats i oferir seguretat jurídica en les accions del ciutadà i el tràfic mercantil”.
Tanmateix, tots i els grans beneficis d’aquesta transformació, ”la societat digital es troba afectada per noves i diverses amenaces que posen en perill la seguretat de sistemes d’informació i les seves dades” i per això la ciberseguretat ha esdevingut “un pilar bàsic” del desenvolupament d’aquesta societat digital i la seva confiança vers els ciutadans.
“Catalunya té els actius i la capacitat per acollir els màxims avantatges de la revolució digital” i “vol tenir el millor actiu per evitar-ne les pitjors conseqüències.”, reblà Munté.
La nova agencia substituirà el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT). La consellera de la Presidència destacà la feina feta per aquest darrer organisme al llarg de sis anys d’existència “per garantir la seguretat informàtica de la Generalitat”, tot i que els reptes de la nova societat “fan necessari disposar de més eines per assegurar la ciberprotecció” tant a l’Administració pública com a tot el país.
Investigar i analitzar ciberatacs i ciberincidents
La votació parlamentària ha tingut un resultat força sorprenent. Així, la nova agència s’ha aprovat amb el vot afirmatiu de Junts pel Sí, el PSC i CSQP. Ciutadans ha votat en contra, mentre que el PP i la CUP s’han abstingut.
L’única esmena aprovada ha estat de Junts per Sí, que dota l’ACS de la competència d’investigar i analitzar ciberatacs i ciberincidents, com el que es va patir a Catalunya, durant el 9N.
Foment de la ciberindústria catalana
En declaracions a una emissora de ràdio, Jordi Puigneró, Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ha afegit que una altra conseqüència de l’aprovació de l’ACS, serà el del foment de la ciberindústria catalana. Segons el seu parer, Catalunya és una potència mundial en àmbits com els drons i la impressió en 3D, i també és capdavantera en àmbits com les Smart City o el Mobile World Congress. Però, en temes de ciberseguretat es troba més endarrerida respecte estats com Israel o Holanda. En aquest sentit, considera que l’ACS fomentarà la creació d’start ups catalanes en ciberseguretat, atès que una part de les seves activitats seran realitzades per empreses privades o mixtes.