Interior de l'exposició al mNACTEC (Terrassa) | Àlex Susanna
Interior de l'exposició al mNACTEC (Terrassa) | Àlex Susanna
image_pdfimage_print

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) acull fins al 23 de juliol del 2017 l’exposició “Indústria. Territori. Identitat. La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr visita Catalunya”. L‘exposició itinerant és un projecte de l’Associació Regional del Ruhr que presenta la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, un sistema regional d’interpretació i de difusió cultural format per 1.000 vestigis industrials visitables en un territori habitat per 5 milions de persones.

L’exposició explica què és el patrimoni industrial i el seu desenvolupament a la regió alemanya del Ruhr, i presenta 25 punts d’interès de la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, entre els quals destaquen: la mina i la planta de producció de coc de Zollverein (Essen), conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO; el Museu Alemany de la Mineria (Bochum); la mina d’Ewald (Herten); el complex industrial químic de Marl; la planta de producció de coc Hansa (Dortmund); la planta siderúrgica de Henrichshütte; la fàbrica de zinc d‘Altenberg (Oberhausen); el Museu Industrial de Renània, i el gasòmetre d’Oberhausen. La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr se situa en un territori de 120 km en sentit est-oest i de 70 km en sentit nord-sud, habitat per 5 milions de persones.

L‘exposició és itinerant i en el seu viatge per Catalunya des del maig del 2017 fins al gener del 2018, a més del mNACTEC, també es podrà veure a la Colònia Vidal de Puig-Reig i al centre Oliva Artés del Museu d’Història de Barcelona.

Publicitat

Durant aquesta itinerància de l’exposició a Catalunya, ambdues regions volen intensificar l’intercanvi dels sistemes regionals de mediació del patrimoni industrial, discutir el patrimoni industrial en el context del desenvolupament de ciutats i regions i promoure una interpretació del patrimoni i de la societat industrials que expliqui les interdependències internacionals a Europa i que es fonamenti en valors humans comuns.

La seu del mNACTEC és a Terrassa, en una de les fàbriques més emblemàtiques del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill i construïda entre 1907 i 1908.