D'esquerra a dreta a la taula: Carles Castellanos, Beni Saball Caelles, Pau Miserachs Sala, Josep Cruanyes, Alfredo Bienzobas
D'esquerra a dreta a la taula: Carles Castellanos, Beni Saball Caelles, Pau Miserachs Sala, Josep Cruanyes, Alfredo Bienzobas
image_pdfimage_print

Diversos grups polítics i personalitats catalanes sobiranistes s’han adreçat al Secretari General de l’Organització de Nacions Unides (ONU) perquè dicti una resolució que insti el Govern espanyol a complir els Tractats, Resolucions i Pactes internacionals ratificats per l’Estat espanyol que reconeixen el dret d’autodeterminació i, com a conseqüència, que no posi obstacles a la celebració del referèndum reclamat per la immensa majoria dels catalans i que la Generalitat de Catalunya ha anunciat per al mes de setembre.

Aquesta pretensió està recollida en una comunicació lliurada per l’advocat Pau Miserachs Sala el passat dia 21 d’abril al Palau de les Nacions de Ginebra, seu europea de Nacions Unides. Miserachs, president del Grup d’Estudis Polítics, és el primer signant del document que també subscriuen les organitzacions Sobirania i Justícia, a través d’Isabel Helena Martí Castell, i Comissió de la Dignitat, representada per Josep Cruanyes Tor. També signen a títol personal els ciutadans de veïnatge administratiu català Josep A.Faiges; Artemi Rosich, promotor de Patriotes de Catalunya; Josep Montmany, membre de Demòcrates de Catalunya; Enric Folch, membre de l’executiva nacional de Solidaritat Catalana per la Independència; Guillem Sunyol; Alfredo Bienzobas, de Sindicalistes per la Independència-CCOO; Bernat Tresserras, membre de la Plataforma d’Esquerres per la Independència; i Carles Castellanos, president de Drassanes per la República Catalana. Aquest matí n’han fet la presentació pública al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La comunicació que han presentat davant l’ONU, que ocupa 21 pàgines, conté abundants fonaments de dret que avalen aquesta petició d’intervenció de l’Organització de Nacions Unides, acompanyada de la documentació corresponent que posa de manifest com l’Estat espanyol incompleix sistemàticament tractats internacionals que obliguen a la seva observança per damunt de la legislació estatal espanyola, inclosa la Constitució de 1978 invocada políticament pel govern Rajoy per qualificar d’il·legal un referèndum sobre la independència.

Publicitat
Publicitat

Es tracta, en concret, d’una sol·licitud d’obertura d’expedient de verificació per a l’adopció de la corresponent resolució per l’Organisme que procedeixi, amb les recomanacions i mesures que es decideixin per vulneració per el Regne d’Espanya del dret del poble català a celebrar lliurement i amb totes les garanties un Referèndum vinculant per a la lliure determinació prevista en l’article 1.2 de la Carta Fundacional de les Nacions Unides feta a San Francisco el 26 de Juny de 1945, l’article 1.1 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, l’article 1.1 del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de 1966 i els Tractats Internacional i Resolucions de l’Assemblea General i del Consell de Seguretat de les Nacions Unides 2625, 47135, 65202, 2711 i 53/134 que reconeixen, sense limitacions, reserves ni exclusions el Dret a la lliure determinació del Pobles per a establir el seu Estatut Polític. L’escrit també inclou les resolucions 242, 662, 1238, 1284, 2625 i 58292 sobre el principi d’inadmissibilitat de l’adquisició de territoris per la força.

El dret d’autodeterminació també fou aprovat com a principi democràtic fonamental per damunt de les lleis dels Estats a la Conferència OSCE de 1975 celebrada a Helsinki, la Conferència de Viena de 1993 i la Resolució 48/121 de 1994 aprovada en el 48 plenari de les Nacions Unides amb la assistència d’Espanya que no hi va posar cap impediment ni reserva.

Antecedents històrics: Catalunya no ha acceptat la submissió a Castella

Com a antecedents, el document analitza la situació històrica, jurídica i política de la nació catalana davant el Regne d’Espanya i considera que l’Estat espanyol ha de facilitar el dret a la celebració del Referèndum d’autodeterminació que ha aprovat al Parlament de Catalunya i que el poble de Catalunya massivament mobilitzat exigeix democràticament i per la via pacífica, vinculant, amb totes les garanties democràtiques i per sufragi universal, per acabar definitivament amb el conflicte Catalunya/Espanya i les vulneracions dels drets dels catalans a disposar d’un Estat independent amb plenes facultats legislatives i de desenvolupament de la seva economia i vida social.

Les entitats que signen la comunicació demanen que Espanya accepti la secessió pacífica, ordenada i equitativa del territori català en cas de vot favorable a la independència, i que no faci servir la coerció, la repressió, violència i utilització dels Tribunals per resoldre diferències polítiques.

Així mateix, declaren el Referèndum com un instrument legítim prioritari de defensa de la democràcia a Catalunya, poble que mai no ha acceptat la submissió a Castella esdevinguda Espanya que des de 1714 li ha imposat la seva administració central, les seves lleis, cultura i idioma intentant castellanitzar Catalunya per descatalanitzar-la i absorbir-la, política contrària als drets humans i llibertats polítiques dels pobles sotmesos per la força militar, que va seguir el general dictador Francisco Franco després de la victòria militar el 1939 amb l’aixecament contra la Segona República Espanyola de 1936 amb la col·laboració militar de l’Alemanya nazi i del feixisme italià.

Finalment consideren que l’Estat espanyol, prohibint i impedint la celebració del referèndum, servint-se de la via judicial i posant la Constitució espanyola de 1978 com a mur de les llibertats catalanes que demanen empara al dret internacional supraconstitucional, vulnera un dret erga omnes establert per tots els pobles sense limitacions ni exclusions, inclosos els que formen part d’un Estat, no estant prohibida internacionalment la modificació de fronteres ni la separació del territori d’un Estat per constituir un nou Estat, que no es considera cap mena d’atemptat contra la integritat de l’Estat predecessor.

Comunicació al Secretari General de Nacions Unides realitzada per entitats i partits independenitstes

3 COMENTARIS

 1. La Carta en Castellá? S’ha donat a signar a CUP,ERC i PDeCAT i altres entitats com Ómnium,ANC,Sumate etc?. Espero que sigueu conscients quina será la resposta.
  Espero que no sigui solament una manera de fer soroll i afany de protagonisme.
  Es podía haber demanat que donguessin suport a una DUI pero sembla que ara encare no toca. S’ha de fer bé la Revolució dels somriures amb seny i il.lusió

  • La petició està redactada en Català, Anglès i Castellà.
   S’ha convidat a tots els partits i entitats a signar-la, perquè no l’han signada d’entrada no es rellevant, pot-ser si afegiran després, caldria preguntar-los a cada un d’els que no ha signat, els seus motius per no fer-ho d’entrada.
   No se quina serà la resposta, però si que se quin seria el resultat de no fer-ho.
   Fins a on jo et puc respondre, l’únic afany que m’ha motivat per signar la petició ha estat col.laborar en un projecte que pot ajudar a la consecució de la Independència de Catalunya per via de l’expressió democràtica.
   Si, es podia haver demanat suport a la DUI i que España torni els mes de 16.000 milions que any rere any ha anat drenant de Catalunya, i que arreglin rodalies, etc., però per ser realistes i pragmàtics, benvolgut Jordi, la DUI no es demana ni suport ni permís, simplement es declara.

 2. Gràcies per la informació. El que no entenc és perquè no es va fer abans. En diverses ocasions, des de fa més de deu anys, alguns ciutadans ho hem plantejat a juristes diversos i sempre responien que no era possible o que no serviria per res. Què és el que us ha fet decidir a tirar-ho endavant?

Comments are closed.