Tret de sortida a la campanya ‘Liberals pel Sí’
“Una societat oberta i pròspera de ciutadans lliures en una Catalunya independent”. Aquest és el reclam de la nova campanya Liberals Pel Sí, iniciativa impulsada pel Col·lectiu Catalans Lliures, una plataforma cívica que pretén donar veu i visibilitat a les idees i propostes del liberalisme polític i econòmic en l’actual debat sobiranista.
Els liberals van presentar el seu projecte de futur, reivindicant la necessitat de “defensar totes les llibertats amb força i convicció, en un moment on els valors liberals estan amenaçats per l’autoritarisme, el populisme i els enemics del comerç, la immigració i la llibertat d’expressió”. La presentació, encapçalada per tota una declaració d’intencions, “Tolerància, drets civils i lliure mercat”, va tractar aspectes molt diversos com la protecció del medi ambient, la llibertat econòmica, la globalització, el model institucional o la lliure circulació de persones.
El president de l’Associació de Tunisians de Catalunya, Tayssir Azouz, va definir Catalunya com un “país d’acollida, que entén el paper de la diversitat en la configuració de les societats” i va defensar la independència com a condició necessària per desenvolupar “una política migratòria amb esperit d’obertura i igualtat en termes de drets i deures”.
Susanna Rivero, responsable d’Afers Exteriors i de Cooperació a la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, va reivindicar un paper actiu de les institucions i empreses catalanes en matèria mediambiental i un “marc d’incentius per potenciar la recerca i l’Economia Circular”.
L’empresari industrial Àlex Fenoll va parlar de la necessitat d’abandonar “un model precapitalista i clientelar que frena la innovació” i la independència com a instrument per “implicar els ciutadans en el seu futur”.
Lluis Mosella, Professor d’Economia i ex-assessor del Conseller Mas-Colell, va oferir una classe magistral sobre el paper dels Estats en món globalitzat. “A mesura que l’accés als mercats es liberalitza, les avantatges de formar part d’un Estat gran desapareixen”. “La divergència en l’estructura productiva fa necessàries polítiques econòmiques també diferents”.
La vocal de Catalans Lliures i Presidenta de Students For Liberty a Barcelona, Meritxell Camp, xarxa universitària de joves liberals, va parlar de la importància de realitzar una profunda reforma institucional, evidenciat els defectes de les institucions extractives espanyoles. “A Espanya l’Estat no redistribueix de rics a pobres sinó de grups desorganitzats a grups organitzats”.
El jove Alexander Golovin, membre de Catalans Lliures i de la Secció d’Estudis Polítics de l’Ateneu Barcelonès, va cloure la jornada: “Volem dir sí a la separació real de poders i a l’economia de mercat, una Catalunya de ciutadans lliures per ser responsables i responsables per ser lliures”.
L’acte va comptar amb la presència del diputat de Junts pel Sí i portaveu de Demòcrates Antoni Castellà, el líder de Llibergència (PDeCAT) Marc Guerrero, el membre de la cúpula d’ERC i director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació Albert Castellanos, l’assessor al Parlament Europeu Aleix Sarri, el diputat al Congrés pel PDeCAT Sergi Miquel, l’exsecretari de Comunicació del Govern Josep Martí Blanch, els regidors a Barcelona Francina Vila i Gerard Ardanuy, la nova Presidenta del Consell Nacional de la JNC Judit Cabana, els membres de l’Executiva Nacional de Solidaritat Catalana Amàlia Bosch i Manel Manzanas, l’escriptor Bernat Dedeu i el President de l’ACAI Toni Florido.
L’independentisme ja compta amb una nova veu, la veu dels Liberals Pel Sí.