image_pdfimage_print

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català han emès un comunicat en què mostren el suport a les persones víctimes de persecució a la llibertat d’expressió. A continuació reproduïm el comunicat conjunt de les dues associacions:

“L’any passat va ser la poeta Dolors Miquel, també l’escriptor Albert Sánchez Piñol, la periodista i escriptora Empar Moliner i, abans, els titellaries de ‘Títeres desde abajo’. Ara ha estat el torn del raper Valtonyc, condemnat per l’Audiència Nacional a 3 anys i 6 mesos de presó per injúries a la Casa Reial i enaltiment del terrorisme per la lletra de la seva cançó «No al Borbó», condemna que considerem injusta i desproporcionada i que no només atempta contra la llibertat d’expressió, sinó que hi observem un perillós biaix que obeeix a qüestions ideològiques i de llengua.”

“Considerem que les rimes de Valtonyc s’han d’entendre dins del marc dels recursos del gènere, que són també els propis de la literatura, que passen per l’ús de metàfores i hipèrboles, que juguen amb les idees que s’hi projecten.”

Publicitat

“En aquest cas, veiem a més un agreujant en el fet de les 17 vegades que durant el judici la fiscalia ha recordat que Josep Miquel Arenas era d’esquerres i les 9 ocasions en què s’ha insistit en què era un raper en català, una discriminació directa per ideologia política així com per la llengua.”

“La llibertat d’expressió és un dret humà fonamental i considerem que no es pot portar ningú a judici i molt menys ser perseguit i penat per la llei pel fet d’exercir un dret.”

“Aquests dies, celebrem l’arxivament de la causa contra la poeta Dolors Miquel per la lectura del poema «Mare nostra» en el marc de l’entrega dels Premis Ciutat de Barcelona 2016: considerem que la reescriptura d’un text religiós fet des d’una òptica feminista no pot ser mai presa com un atemptat contra l’església ni contra certes ideologies i encara menys ser tractada com un delicte.”

“Els artistes i escriptors tenen el dret de crear i d’expressar-se lliurement. És per això que des del PEN Català i l’AELC condemnem aquesta persecució i atemptat contra un dels drets fonamentals com ho és la llibertat d’expressió. Considerem que aquest tipus de condemnes deterioren la qualitat democràtica d’un estat. Ahir van ser els esmentats anteriorment, ara Valtonyc, qui pot ser demà? La Llei Mordassa ens fa a tots sospitosos. La democràcia i la llibertat d’expressió són sempre innegociables. En aquest sentit, volem manifestar la nostra adhesió al Grup de suport a Valtonyc creat aquest passat dijous, del que n’oferim l’enllaç per a totes aquelles persones interessades.”