I per què esperar al setembre, si es pot fer al maig?

Aquest cap de setmana que acabem de passar ha estat de forta intensitat política, que culminava una setmana no menys intensa i anuncia un febrer més que calent, sobretot amb el primer judici en relació al 9N, amb Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau com a acusats. Tot plegat sembla que s’accelera, cada cop més. I fins i tot trontolla la data de celebració del referèndum que podria avançar-se a la primavera, més concretament al mes de maig.

Arrufat, Turull i Rovira 

Aquesta possibilitat, que cada cop evoluciona més cap a una probabilitat, ha estat apuntada per tres responsables polítics de primera línia, i, doncs, caldrà començar a tenir-la ben present.

Dissabte, en la roda de premsa de la CUP posterior a la votació sobre els pressupostos, va ser en Quim Arrufat que s’hi referí de forma contundent i amb posat seriós, quasi bé diríem transcendent. Després d’afirmar taxativament que la CUP posa com a data límit el mes de setembre per fer-lo, no va descartar que en funció de l’activitat repressora de l’estat espanyol, i seguint la desobediència com a línia política, el fet que s’avancés a la primavera.

Per la seva banda, els dos líders parlamentaris de JuntsxSí, Jordi Turull i Marta Rovira, van comparèixer davant els micròfons de Rac 1 i de Catalunya Ràdio, per realitzar sengles declaracions en el mateix sentit.

Turull, després de celebrar la decisió dels anti-capitalistes, va dir que era el moment d’apretar el gas a fons i avançar en el procés. Es va mostrar partidari de fer-lo quant abans millor, però va afegir que sempre tenint present que es farà quant estigui del tot preparat, i que la decisió es prendrà conjuntament entre les forces polítiques. També deixà entendre que el judici contra la Presidenta Forcadell seria una moment clau que podria fer decidir, a avançar-lo. Respecte al judici del proper dia 6, va cridar a la mobilització del poble català en suport dels tres acusats.

Per la seva banda, Marta Rovira, des de Catalunya Ràdio, va començar dient que el referèndum es farà sí o sí, i també va afegir que caldrà estar preparats per a fer front a la “bel·ligerància” del govern espanyol. Va acusar-lo de col·locar les institucions catalanes en l’actuació unilateral, perquè es nega a assumir la realitat política catalana, la qual cosa el converteix en un irresponsable. En aquest sentit, doncs, també va afirmar que no descartava l’avançament del referèndum.