El conseller Romeva presenta el Pla de fosses 2017 a Figuerola d'Orcau
El conseller Romeva presenta el Pla de fosses 2017 a Figuerola d'Orcau
image_pdfimage_print

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat avui el Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura previst per aquest 2017. La presentació s’ha fet a la fossa localitzada a l’exterior del cementiri de Figuerola d’Orcau (Pallars Jussà) l’obertura de la qual està prevista en el Pla. Han acompanyat el conseller la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia; l’alcalde d’Isona i Conca Dellà, Constantí Aranda, i la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amorós.

En la seva intervenció el Romeva ha subratllat que el Pla de Fosses “és un pas pioner, sabem que és un pas modest i segur tardà però, es tracta d’un pas indefugible” d’aquesta manera, ha dit, “reiterem el compromís del Govern per restituir i dignificar la memòria”. El conseller ha remarcat que “el Programa d’Identificació Genètica impulsat pel Govern i el Pla de fosses són passos complementaris per posar fi a un dèficit democràtic bàsic” i ha manifestat que “recupera història no té per objectiu agitar antics rancors sinó que té a veure amb la nostra dignitat d’avui i amb la qualitat del nostre sistema democràtic ara”. També ha recordat que el protagonisme del Pirineu en la Guerra Civil i ha valorat el patrimoni històric que s’hi vincula.

El Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista inclou les actuacions previstes a curt termini, la sistematització dels protocols d’actuació i la planificació de futures intervencions. Les actuacions previstes en fosses i restes òssies en superfície previstes per al 2017 a l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, Lleida i Terres de l’Ebre.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Per desenvolupar la tasca amb eficiència, les actuacions previstes es plantegen amb la prèvia deliberació de la Direcció general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, amb la valoració del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista i mitjançant uns criteris tècnics de selecció i actuació que són: sol·licituds existents dels familiars de les persones desaparegudes, la situació i estat de les restes, el nivell de documentació i confirmació i l’existència de les fosses restes, i la territorialització.

Més informació al dossier Pla de fosses 2017 (pdf).

1 COMENTARI

Comments are closed.