image_pdfimage_print

El Museu Picasso de Barcelona presenta fins al 29 de gener de 2017, l’exposició “Cubisme i guerra. El cristall dins la flama”. Aquesta exposició estudia el cubisme en relació amb els esdeveniments bèl·lics de la Primera Guerra Mundial a través de més de 60 obres d’art, entre les quals hi ha pintures, escultures, gravats i dibuixos d’un període molt concret, de 1913 a 1919, i també una selecció de documents.

Els francesos, de la guerra de 1914-1918 en van dir la Gran Guerra. L’horror i el patiment de la primera línia d’aquest enfrontament van quedar reflectits en imatges contundents de fotografies i filmacions. La massacre era una realitat quotidiana a París, que va tenir el front de batalla a poc més de 100 kilòmetres.

Aquesta exposició explora l’obra d’artistes que, malgrat el conflicte, refusava que testimoniar la guerra o produir propaganda fos el seu deure i van mirar de mantenir vives les noves possibilitats que, entre 1911 i 1914, el cubisme havia obert a París per a la pintura i l’escultura.

Publicitat

La gran majoria de joves francesos aptes van ser mobilitzats. Els artistes que es van quedar a París, doncs, eren estrangers, massa grans o no aptes per al combat: Pablo Picasso, juntament amb Juan Gris i María Blanchard, també espanyols, el mexicà Diego Rivera, l’italià Gino Severini, l’escultor lituà Jacques Lipchitz, l’escultor francès Henri Laurens i el pintor Henri Matisse. Fernand Léger i Georges Braque, que van lluitar al front i que van tenir respostes artístiques al conflicte molt diferents, estan també inclosos en aquesta exposició.

Comissariat: Christopher Green