Crema de fotos del Rei | CUP Cardedeu
Crema de fotos del Rei | CUP Cardedeu
image_pdfimage_print

L‘Audiència Nacional espanyola, hereva del franquista Tribunal de Orden Público (TOP), ha ordenat la detenció de com a mínim tres militants independentistes de l’Esquerra Independentista, dels cinc que fa uns dies es van negar a comparèixer arran de la seva pressumpta participació en la crema de fotos del Cap de l’Estat espanyol, Felip de Borbó, i de pàgines i exemplars de la constitució espanyola, el passat 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya.

Durant el matí de dilluns han estat detingut tres per agents dels Mossos d’Esquadra de civil. En cap cas es va registrar incidents. A primera hora del matí ho han estat Aitor Blanc, portaveu de Som Gramenet, principal partit a l’oposició al govern local, i Jordi Almiñana, treballador municipal de Navàs (Bages), i militant anticapitalista. Hores més tard, també ho ha estat Ivan Altimira, conseller de districte de Sant Andreu per la CUP-Capgirem Barcelona.

A l’hora d’escriure aquest article, els altres dos militants que s’havien negat a comparèixer davant de la justícia espanyola, Roger Santacana i Nora Miralles, continuaven en llibertat.

Publicitat
Publicitat

Els detinguts han estat conduïts pels Mossos d’Esquadra al macroquarter de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). Des d’allà seran traslladats a l’Audiència Nacional, a Madrid.

Els cinc independentistes estan sent perseguits pels fets de l’11 de setembre arran d’una investigació d’ofici que van dur a terme els Mossos d’Esquadra. Posteriorment, el jutge de l’Audiència Nacional, recollint la petició de Fiscalia, els havia cridat a declarar per videoconferència pel dia 7 de desembre i aquests no van presentar-s’hi.

La CUP demana la dimissió del Conseller Jané

La reacció dels anticapitalistes ha estat immediata. Han exigit la dimissió del Conseller d’Interior Jordi Jané, per la col·laboració dels Mossos amb les detencions i per l’inici de la investigació d’ofici que van dur a terme. En roda de premsa al Parlament, sis dels diputats anticapitalistes han criticat durament el govern català per no desobeir la justícia espanyola i han anunciat mobilitzacions en una quinzena d’ajuntaments. Han acabat estripant cadascun d’ells una foto del Cap de l’Estat espanyol.

A les 20.00h, efectivament, les mobilitzacions han tingut lloc en diversos municipis, que han aplegat un nombre desigual d’assistents. En aquestes mobilitzacions els manifestants s’han solidaritzat amb els investigats cremant, ells també, fotos del rei.