L’Audiència Nacional cita a declarar a Santiago Espot, per instigar la xiulada durant la final de Copa

L’Audiència Nacional ha citat a declarar el proper 7 de novembre al president de Catalunya Acció, Santiago Espot, per instigar la xiulada a l’himne espanyol i a Felip VI durant la final de Copa del 2015. Els informes policials fets en aquell moment ja assenyalaven el president de la plataforma independentista Catalunya Acció com a principal “instigador” dels fets.

La xiulada contra l’himne espanyol i el rei Felip VI al camp del Barça el dia de la final de la Copa va comportar una onada de multes contra una dotzena d’entitats independentistes. La més castigada ha estat la promotora inicial del manifest que convocava la protesta, que era Catalunya Acció, amb una sanció de 70.000 euros, i el seu president, Santiago Espot, amb 90.000 euros a títol individual.

Ell afirma que “aquestes multes tenen com a objectiu que abandonis tot activisme polític perquè et dediquis a salvar el teu patrimoni personal. Així es com ara Espanya exerceix la repressió.”

Espot té clar que l’investiguen per un delicte que fa que Espanya “retrocedeixi 200 anys en la seva història: per escriure” i constata que “Espanya actua de la manera que ha d’actuar un territori que està a punt de perdre una part”. Alhora, lamenta: “Potser els que no actuem correctament som nosaltres, perquè no avancem. Ens hem de fer la pregunta de si amb sortir una vegada a l’any al carrer n’hi haurà prou per fer la independència, perquè l’Estat té la piconadora judicial en marxa”.

Ell crida a reaccionar i a enfrontar-se amb l’estat que aplica aquest càstigs: “Si no plantem cara en situacions com aquesta, poden acabar amb l’independentisme com si fos un problema de trànsit: a base de multes.”

Espot també ha volgut remarcar que “sóc el primer català, des de l’inici del procés, que va a l’Audiència Nacional despullat institucionalment”.