Manifestació a Nova Caledònia per exigir que tots els canacs puguin votar en el referèndum d’independència
El sindicat independentitsa Ustke (Union Syndicale des Travailleurs Kanak et des Exploités) ha fet una crida als canacs de Nova Caledònia perquè es manifestin massivament amb l’objectiu d’exigir que tots puguin votar en el proper referèndum d’independència previst el 2018. La manifestació tindrà lloc el proper 26 d’octubre als carrers de Noumea, la capital Nova Caledònia, situada a l’arxipèlag de la Melanèsia. Els convocants reivindiquen la inscripció automàtica i sense condicions de tota la població canac. A dia d’avui 25.282 canacs no estan autoritzats a votar perquè no figuren en el cens electoral general de 153.678 electors, i per tant no podran votar en el referèndum d’independència.
L’acord de Noumea signat el 1998, sota el patrocini de l’aleshores primer ministre de França, el socialista Lionel Jospin, concedí un estatut de caire autonòmic a Nova Caledònia amb la transferència de certes competències (a excepcio de les defensa, seguretat, justícia i moneda), i atorgà drets polítics a la seva població autòctona, els canacs. L’acord també preveia la celebració d’un referèndum d’independència de França entre 2014 i 2018.
Els canacs representen el 45% de la població mentre que els habitants nascuts a Nova Caledònia d’origen europeu, descendents dels antics colons, representen un 34%, el polinesis un 11,5%, els indonesis 2,5% d’indonesis, els vietnamites un 1,4% de vietnamites, els ni-Vanuatu un 1,6% de ni-Vanuatu, i un 5,5% que prové d’altres origens. Existeix un important contingent de gent que ve de França per treballar un o dos anys i de francesos que es retiren quan arriba la jubilació. Nova Caledonia té una de les rendes per càpita més altes de la zona i és productora d’una quarta part de la producció mundial de níquel.