Salut estén la reproducció assistida a totes les dones, independentment de la seva orientació sexual i emocional
El conseller de Salut, Antoni Comín, i representants de vuit col·lectius de gais, lesbianes i feministes van presentar aquest divendres en roda de premsa a Barcelona el nou protocol de reproducció humana assistida (RHA), que sorgeix de la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i contra l’homofòbia, aprovada pel Parlament de Catalunya el 2014.
La nova directriu permetrà, entre d’altres objectius, que totes les dones tinguin accés a la cartera de serveis de la RHA als centres sanitaris públics, independentment de si tenen parella o de si aquesta és masculina o femenina, un dret que fins ara no estava garantit.
Les tècniques de RHA estan regulades per un Reial Decret de 2006 que només les preveu per a parelles heterosexuals quan hi hagi un diagnòstic d’esterilitat o una indicació clínica establerta. El Parlament de Catalunya, però, va aprovar per unanimitat la llei 11/2014 que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i l’eradicació de l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Arran d’aquesta aprovació, l’any passat, el Parlament va instar el Departament de Salut a garantir que no s’apliqués restricció d’accés als tractaments de RHA, una petició a la qual es varen sumar un conjunt d’entitats i sindicats. Finalment, aquest mes de març, a l’espera de disposar del nou protocol, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va demanar als centres especialitzats que incloguessin totes les dones que ho sol·licitin a la llista d’espera per a aquests procediments.
Tot i que encara falta una revisió tècnica del nou protocol, a partir de dilluns que ve, dia 11, les dones que ho vulguin ja s’hi podran registrar.
Les entitats que han donat suport a l’acord són: Campanya Feminista pel Dret a la Reproducció Assistida, l’Observatori contra l’Homofòbia, Ca la Dona, Casal Lambda, Creación Positiva, LesBiCat, el Front d’Alliberant Gai de Catalunya, l’Associació de Famílies LGTBI i Gais Positius. La roda de premsa de presentació també ha comptat amb l’assistència de la Directora General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Mireia Mata.
Tècniques i aplicació
Les tècniques de RHA que incorporarà aquest protocol en l’atenció especialitzada seran sis: l’estimulació ovàrica, la inseminació artificial conjugal, la inseminació amb semen de donant, la fecundació in vitro (FIV) amb gàmetes pròpies, la FIV amb gàmetes donades (espermatozous i/o òvuls) i la microinjecció citoplasmàtica d’espermatozous.
El protocol suposarà l’ampliació del nombre de centres sanitaris on es fa inseminació artificial en tot el territori català. Salut ampliarà de 8 a 15 o 20 el nombre de centres sanitaris on es podrà fer el tractament. Aquesta ampliació es farà en funció de la demanda que es registri a partir de dilluns que ve i que el departament estima que pot oscil·lar entre 10.000 i 36.000 dones lesbianes de 18 a 40 anys.
També es preveu la creació d’un banc públic de gàmetes per fer front a la nova demanda d’inseminació artificial, ha explicat el conseller.
A Catalunya, la llista d’espera per a tècniques de RHA complexes –FIV- afecta a 2.801 persones i és, de mitjana, de 22 mesos, segons dades de desembre 2015. Amb tot, pel que fa a la inseminació artificial –una tècnica més senzilla i ràpida- el temps d’espera és molt menor i no planteja un problema important pel que fa a l’accessibilitat en la gran majoria de centres.
Pel que fa al nombre de tractaments, a Catalunya es van realitzar 1.122 FIV al 2015, quan al 2013 van fer-se 1.041 i, al 2014, 1.008. En el cas de les inseminacions artificials, al 2015 van realitzar-se 1.291, menys que als dos anys anteriors: 1.454 al 2013 i 1.280 al 2014.