image_pdfimage_print

El conseller de Salut, Antoni Comín, i representants de vuit col·lectius de gais, lesbianes i feministes van presentar aquest divendres en roda de premsa a Barcelona el nou protocol de reproducció humana assistida (RHA), que sorgeix de la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i contra l’homofòbia, aprovada pel Parlament de Catalunya el 2014.

La nova directriu permetrà, entre d’altres objectius, que totes les dones tinguin accés a la cartera de serveis de la RHA als centres sanitaris públics, independentment de si tenen parella o de si aquesta és masculina o femenina, un dret que fins ara no estava garantit.

Les tècniques de RHA estan regulades per un Reial Decret de 2006 que només les preveu per a parelles heterosexuals quan hi hagi un diagnòstic d’esterilitat o una indicació clínica establerta. El Parlament de Catalunya, però, va aprovar per unanimitat la llei 11/2014 que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i l’eradicació de l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Arran d’aquesta aprovació, l’any passat, el Parlament va instar el Departament de Salut a garantir que no s’apliqués restricció d’accés als tractaments de RHA, una petició a la qual es varen sumar un conjunt d’entitats i sindicats. Finalment, aquest mes de març, a l’espera de disposar del nou protocol, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va demanar als centres especialitzats que incloguessin totes les dones que ho sol·licitin a la llista d’espera per a aquests procediments.

Publicitat

Tot i que encara falta una revisió tècnica del nou protocol, a partir de dilluns que ve, dia 11, les dones que ho vulguin ja s’hi podran registrar.

El conseller Antoni Comín amb les entitats que donen suport al nou protocol
El conseller Antoni Comín amb les entitats que donen suport al nou protocol

Les entitats que han donat suport a l’acord són: Campanya Feminista pel Dret a la Reproducció Assistida, l’Observatori contra l’Homofòbia, Ca la Dona, Casal Lambda, Creación Positiva, LesBiCat, el Front d’Alliberant Gai de Catalunya, l’Associació de Famílies LGTBI i Gais Positius. La roda de premsa de presentació també ha comptat amb l’assistència de la Directora General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Mireia Mata.

Tècniques i aplicació

Les tècniques de RHA que incorporarà aquest protocol en l’atenció especialitzada seran sis: l’estimulació ovàrica, la inseminació artificial conjugal, la inseminació amb semen de donant, la fecundació in vitro (FIV) amb gàmetes pròpies, la FIV amb gàmetes donades (espermatozous i/o òvuls) i la microinjecció citoplasmàtica d’espermatozous.

El protocol suposarà l’ampliació del nombre de centres sanitaris on es fa inseminació artificial en tot el territori català. Salut ampliarà de 8 a 15 o 20 el nombre de centres sanitaris on es podrà fer el tractament. Aquesta ampliació es farà en funció de la demanda que es registri a partir de dilluns que ve i que el departament estima que pot oscil·lar entre 10.000 i 36.000 dones lesbianes de 18 a 40 anys.

També es preveu la creació d’un banc públic de gàmetes per fer front a la nova demanda d’inseminació artificial, ha explicat el conseller.

A Catalunya, la llista d’espera per a tècniques de RHA complexes –FIV- afecta a 2.801 persones i és, de mitjana, de 22 mesos, segons dades de desembre 2015. Amb tot, pel que fa a la inseminació artificial –una tècnica més senzilla i ràpida- el temps d’espera és molt menor i no planteja un problema important pel que fa a l’accessibilitat en la gran majoria de centres.

Pel que fa al nombre de tractaments, a Catalunya es van realitzar 1.122 FIV al 2015, quan al 2013 van fer-se 1.041 i, al 2014, 1.008. En el cas de les inseminacions artificials, al 2015 van realitzar-se 1.291, menys que als dos anys anteriors: 1.454 al 2013 i 1.280 al 2014.