image_pdfimage_print

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha detectat la presència d’una colònia de gavines corses (Larus audouinii) instal·lada al Moll de Ponent del Port de Barcelona. Es tracta del nucli reproductor conegut situat més al nord de la seva àrea de distribució mundial. El següent és al delta del Llobregat i, més al sud, nia a Tarragona i al delta de l’Ebre. A Barcelona s’estima que hi viuen uns 700 exemplars adults.

En un cens efectuat aquest dimarts es van cartografiar 336 nius. La prospecció ha conclòs que la colònia ha tingut un èxit reproductor molt alt, amb freqüents niuades de dos i tres polls de mitjana. Un equip de 16 persones comandat per tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració del Consorci per a la protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, de la Universitat de Barcelona, del Port de Barcelona i de l’empresa Baleària van marcar 290 polls de gavina amb una anella metàl·lica i una altra de PVC que els permetran obtenir dades dels desplaçaments d’aquests ocells per Europa i Àfrica.

Seguiment ambiental

La colònia ocupa un espai d’accés restringit per la Policia Portuària. Es tracta d’una zona d’unes 3,2 hectàrees, no edificada i en obres al Moll de Ponent, on s’acumulen terres i materials aptes per a rebliment, d’acord amb uns treballs amb seguiment ambiental. El control del medi el duu a terme l’Autoritat Portuària de Barcelona i l’empresa DAC. A més, l’obra compta amb un ornitòleg que n’avalua l’impacte.

Publicitat

El calendari d’obres previst va quedar aturat un cop confirmada la presència de les aus. Tampoc s’està utilitzant l’esplanada adjacent, habitualment dedicada a l’estacionament de taxis en els moments de màxima afluència de creuers. Els treballs es reprendran quan finalitzi l’època de cria de les gavines, estimada per a mitjans de juliol. Aquesta colònia és temporal, ja que ocupa un espai que serà urbanitzat. Per això, el Departament de Territori i Sostenibilitat considera que caldria recrear les condicions per a l’assentament de la colònia i altres treballs de rescat de fauna marina a la zona sud del moll.

L’evidència de noves colònies suposarà augmentar el control de l’espècie i dels seus desplaçaments. La ciutadania també pot col·laborar en la protecció de la gavina corsa comunicant les troballes o els avistaments d’exemplars amb anelles de pvc a través dels portals col·laboratius de ciència ciutadana com marques.ornitologia.org per a ocells.