image_pdfimage_print

El català, sense fronteres” és la nova campanya que la Plataforma per la Llengua posa en marxa avui amb l’objectiu d’exigir a les institucions europees i als estats espanyol, francès, andorrà i italià que facin possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en llengua catalana a tots els territoris del domini lingüístic.

Actualment, a la major part del domini lingüístic la reciprocitat dels mitjans audiovisuals és nul·la o parcial. Fins i tot en aquells casos en què s’han signat acords entre estats, com és el cas d’Espanya i França, avui dia aquests acords s’incompleixen per manca de voluntat política, de manera que la reciprocitat total no existeix. Per això, la campanya ‘El català, sense fronteres’ demana el compromís ferm i inequívoc dels quatre estats perquè garanteixin legalment i tecnològica la reciprocitat total.

En el cas intern de l’Estat espanyol, per als territoris del Principat de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i la Franja, des de la societat civil fa anys que es duen a terme reivindicacions per reclamar l’esmentada reciprocitat, com, per exemple, la ILP que Acció Cultural del País Valencià va fer el 2010.

Publicitat

La campanya també insta la Comissió Europea a intervenir a fi de fer aplicar als estats concernits (Espanya, França i Itàlia) la Directiva 2007/65/CE, que garanteix la manca de fronteres audiovisuals entre estats membres de la UE. Així mateix, la iniciativa denuncia davant el Comissionat de Drets Humans del Consell d’Europa l’incompliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) per part dels estats. La carta especifica clarament el compromís de “garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”.

La campanya està centralitzada en un portal web estimoelcatala.cat on les persones interessades poden signar el manifest ‘Prou fronteres en les emissions en català!’ i dinamitzar-ne la difusió a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #CatalàSenseFronteres. L’entitat convida tothom a participar-hi a través de la xarxa publicant vídeos que reclamin la reciprocitat total dels mitjans en català des del seu territori amb l’etiqueta de la campanya.

Al web, els usuaris poden veure en un mapa quins mitjans audiovisuals en llengua pròpia estan disponibles a cada territori i si la seva reciprocitat és total -que vol dir que els ciutadans reben tots els continguts dels canals i de les emissores de ràdio en la llengua pròpia-, parcial -només en reben una part- o nul·la -és a dir, que no hi ha cap tipus d’intercanvi recíproc de la televisió i de la ràdio entre diferents territoris administratius d’un mateix domini lingüístic.

La Plataforma per la Llengua també recull el calendari d’accions dutes a terme fins ara sobre la reciprocitat de mitjans. L’acció positiva més recent és del passat mes d’abril, quan les emissions del canal internacional de la televisió balear IB3, IB3Global, van retornar a Catalunya. Això implica que s’estableix de nou la reciprocitat entre aquests territoris, però de manera parcial, ja que en els canals internacionals no s’emeten tots els continguts de les respectives cadenes TV3 i IB3.