La Plataforma per la Llengua presenta l’informe de la llengua catalana 2016
Aquest matí la Plataforma per la Llengua ha presentat l’InformeCAT 2016, on presenta 50 dades significatives sobre l’ús social del català.
Com en informes anteriors, les dades mostren un gran contrast entre la vitalitat de la llengua catalana en els àmbits on no hi intervé l’acció de l’Estat i una situació força preocupant on les institucions estatals fan servir els propis mecanismes per atacar aquesta vitalitat.
Aquest informe posa en evidència el creixement de la nostra llengua en determinats àmbits, com el cultural i el d’internet i noves tecnologies. Però també ha estat un període en què l’Estat espanyol s’ha estancat en el compliment dels compromisos de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, ha reculat en àmbits com l’educació o ha aprovat 64 noves normatives que imposen el castellà a Catalunya. Aquest període també clou una de les etapes de més hostilitat cap al català a les institucions autonòmiques amb la caiguda dels governs del PP al País Valencià, les Illes Balears i la Franja. Les dades d’aquest informe permeten veure algunes de les conseqüències que ha deixat l’acció d’aquests governs.