image_pdfimage_print

Les universitats de Catalunya en els darrers anys han consolidat i millorat el seu posicionament en els principals rànquings internacionals (THE, QS, ARWU i les corresponents edicions de les més joves <50 anys), tant en l’àmbit mundial com europeu.

En base a l’indicador de la posició mediana, és a dir, el valor central entre la puntuació més alta i la més baixa obtinguda per les universitats representades en el TOP-800 Mundial del rànquing THE, Catalunya és el tercer país europeu i se situa entre els sistemes universitaris capdavanters, només per darrera dels Països Baixos i Suïssa.

Catalunya té 3 universitats entre les 100 millors del món de menys de 50 anys, segons l’edició 2016 d’aquesta classificació. Si el rànquing d’universitats joves és el que elabora QS, el sistema universitari català situa 3 institucions en el TOP-50 mundial.

Publicitat

Barcelona és la tercera ciutat més buscada pels estudiants dels Estats Units a l’hora d’escollir una destinació universitària, en el rànquing QS Best Cities (2016) és l’onzena ciutat europea i la 30a del món per estudis universitaris.

Podeu trobar tota la informació a l’Informe dels rànquings dels sistema universitari català.

El cost d’estudiar

Segons publica avui “La Vanguardia“, “un jove que es matriculi en una universitat andalusa o gallega pagarà un terç del que desemborsaria el mateix estudiant a Catalunya”. Segons Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Investigació, aquesta afirmació requereix d’una contextualització: els estudiants amb recursos econòmics a Catalunya (el 60% de la població universitària) paguen més que a la resta de l’Estat, però els estudiants amb pocs recursos (el 40% restant) paguen menys. Així, segons el secretari, ningú no queda exclòs del sistema universitari.

Si analitzem les dades que ens proporciona l’Observatori del Sistema Universitari en l’informe El cost d’estudiar a Europa (2014), pel que fa als preus dels estudis de grau, en euros corrents, el preu mínim dels estudis de grau a Catalunya sols és superat per 1 estat (Irlanda) i 2 de les 4 regions d’un altre (Irlanda del nord i Gal·les); a paritat de poder adquisitiu, Espanya (i, particularment, Catalunya) es converteix en el 6è país on els preus màxims dels estudis de grau són més cars dels 32 estats europeus, darrera del Regne Unit (excepte Escòcia), Eslovènia, Irlanda, Hongria i Letònia.

Respecte els estudis de màster, Espanya i, particularment, Catalunya, es troben en les posicions 7 i 4 entre els països on el preu mínim requerit per estudiar un màster és més car.

Nota del 13/4/2016, posterior a la publicació de l’article: hem canviat el títular “Les universitats catalanes…” per “Les universitats de Catalunya…”