Cartell del Voluntariat per la llengua, Andorra
Cartell del Voluntariat per la llengua, Andorra
image_pdfimage_print

El passsat mes de febrer es va fer públic que el català és la llengua més parlada a Andorra. Aquest fet no se succeïa des de l’any 1995, quan s’iniciaren els estudis sobre l’ús social del català a Andorra. La notícia la va difondre AndorraDifusió amb motiu del Dia internacional de la llengua materna, diada que se celebra cada 21 de febrer.

La meitat de la població considera el català com a llengua pròpia, tot i això, el castellà continua sent la llengua materna per excel·lència per a la població adulta d’Andorra. La franja d’edat amb més ús de la llengua és la dels 25 a 34 anys, seguit dels de 15 a 24.

Els fluxos d’immigració, l’aturada de la rotació laboral i l’escolarització de la població en català han afavorit aquesta posició. A més, des de Política Lingüística s’ha posat èmfasi en la franja jove gràcies a activitats com el Dictat Nacional o el concurs RECrea.

Publicitat

Tot un plegat d’accions a les quals cal sumar el Projecte Voluntariat i els cursos gratuïts per a nouvinguts, per tal de convertir el català en la primera llengua d’ús.

En fi, una notícia engrescadora per al futur de la nostra llengua. Cal remarcar, especialment en aquest moment de debat sobre la llengua, que Andorra té el català com a única llengua oficial. A fi de veure com Andorra regula l’ús del català us aconsellem que consulteu la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial, de 16-12-99. També podeu consultar l’informe de Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra. Situació actual i evolució (1995-2014). Síntesi i Conclusions. Us deixem un vídeo sobre la notícia creat per AndorraDifusió.