La Hisenda Pròpia. L’enèsima enganyifa del procés

image_pdfimage_print

Sóc dels que creu que la política s’ha de valorar pels fets. Que les proclames i els discursos són un complement però que el més important és l’acció duta a terme. Permeteu-me doncs que us expliqui la realitat sobre la “Hisenda pròpia” a partir dels fets reals que he viscut en primera persona i que ens situaran a on som exactament, més enllà de les declaracions que realitzin els actors polítics.

La història comença un 11 de febrer de 2013, quan el grup de Solidaritat Catalana per la Independència d’Alcover (SI Alcover) va registrar una moció a Secretaria de l’Ajuntament d’Alcover (governat per una majoria no independentista d’un partit local, marca blanca dels socialistes) perquè aquest exercís la sobirania fiscal. La moció fou debatuda en Ple Ordinari de data 1 de març de 2013 i fou aprovada prèvia inclusió d’un punt proposat per l’equip de Govern que condicionava l’execució de la moció al fet que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) emetés un informe assegurant que aquesta pràctica era completament legal i no suposava cap problema jurídic pels treballadors municipals. Així doncs, amb aquest condicionant, la moció fou aprovada i enviada a l’ATC perquè dongués resposta a la petició. Després de dos requeriments per part de l’Ajuntament d’Alcover perquè passaven els dies i l’ATC no donava resposta, finalment, el Sr. Lluís Franco, director de l’ATC en aquell moment, via telefònica, contactà amb l’alcalde d’Alcover per dir-li que ells no podien emetre el citat informe perquè no en tenien competències. A petició de l’alcalde, el director s’avingué a fer una reunió a la seu de l’Agència entre representants de l’Ajuntament d’Alcover i ell mateix i aquesta es realitzà el dia 1 d’agost de 2013. Jo, com a regidor de SI Alcover, i malgrat no pertànyer a l’equip de Govern, vaig assistir a la citada reunió acompanyant al Sr. Alcalde (que em convidà personalment a assistir-hi) i al Sr. Regidor d’Hisenda. La reunió fou totalment decebedora. El Sr. Franco ens explicà quines competències tenia l’agència, quins impostos recaptava i quins no i posà molt d’èmfasi en assegurar-nos que ells mai vulnerarien la llei vigent. Ens explicà el modus operandi de l’Agència quan algú (particular, empresa i/o administració) feia el pagament dels impostos allí: ho recollien i ho portaven a la Hisenda Espanyola! Res més!

En aquella època, l’AMI havia anunciat que havia arribat a un acord amb el Govern de la Generalitat perquè de forma progressiva, per no saturar l’administració, els ajuntaments adherits exercissin la “sobirania fiscal” a l’ATC. Jo vaig preguntar al Sr. Franco sobre aquest fet, sobre si tenien previst augmentar els serveis i els efectius per fer front a aquesta situació i la resposta fou clara: NO. No tenien cap comunicació per part del Govern i no tenien previst fer res que no fos el que ja estaven fent… Lògicament, en el cas d’Alcover, la situació serví perquè l’alcalde fes mofa de mi, del procés i de la independència i la moció no s’ha executat mai.

Publicitat

Però el problema no és aquest. El problema és que, pràcticament tres anys després, la situació continua essent la mateixa. Una “estructura d’estat”, com ells mateixos la defineixen, està més endarrerida que la de Múrcia (segons paraules del mateix Junqueras). Que vol dir això? Que no s’ha fet res! Que ens estan enganyant contínuament! Que no hi ha cap voluntat ni per part de CDC ni d’ERC de fer la independència. Només hi ha una voluntat clara, inequívoca, de dilatar el procés per anar vivint. I ara, quan llegiu i/o escolteu declaracions sobre “l’Hisenda Pròpia” i altres “estructures d’estat”, penseu què hi ha del cert (si és que hi ha alguna cosa de certa).

2 COMENTARIS

  1. I tota la perafernàlia que fa uns anys va muntar A. Mas amb Tributs de Catalunya? I ho saben ben bé que sense calés ni una dona pot independitzar-se del marit si es vol divorciar, ni un jove dels seus pares ni un país de l’estat que el domina. No van fer res. Pitjor Altres comunitats autònomes com Múrcia recapten més impostos. Ens deixem enganyar com a criatures. Tot el que va prometre Mas d’agenciar les Diputacions per aquesta feina i obrir noves oficines de recaptació, per dos anys consecutius… res de res. Tampoc hi ha periodisme compromès que tingui una mirada crítica i denunciï.
    Felicitats per tractar un tema tan fonamental! Sense calés no hi ha independència! A més de denunciar, a nosaltres ens toca fer propostes, pressionar perquè s’hi actuï!!

Comments are closed.