image_pdfimage_print

L’ecosistema blockchain de Catalunya compta actualment amb 76 empreses, un 117% més que a finals de 2018. És una de les principals conclusions de l’estudi ‘Les tecnologies de registre distribuït (DLT). El Blockchain a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que actualitza el mapeig d’empreses que basen el seu negoci en la blockchain i que radiografia les principals tendències, indicadors, casos d’ús i aplicacions d’aquesta tecnologia a escala local i internacional.

Segons l’informe, aquestes empreses ocupen actualment gairebé 400 persones i facturen conjuntament prop de 9,5 milions d’euros, xifres directament vinculades a l’activitat d’aquestes companyies en l’àmbit de la blockchain. L’estudi apunta que aquest ecosistema és emergent (el 68% de les empreses són startups) i que està format majoritàriament per microempreses. Aquests indicadors, i especialment el notable creixement experimentat pel nombre d’empreses de l’ecosistema blockchain català en només un any, evidencien el gran potencial i recorregut de la indústria catalana de les DLT i la blockchain, tecnologies  disruptives que tindran un gran impacte sobre la societat, el teixit productiu i la generació de negoci i ocupació a escala internacional.

De fet, l’estudi identifica les aplicacions que té aquesta tecnologia. Per exemple, més enllà de les criptomonedes, recull que el blockchain ja està utilitzant en sectors com l’alimentació i la logística (per controlar la traçabilitat dels productes que es consumeixen o distribueixen), l’administració pública (per millorar la seguretat del  vot electrònic), el comerç (per fer més transparent l’etiquetatge), l’atenció sanitària (per xifrar dades), els smart conctracts o l’energia, entre d’altres.

Publicitat
Publicitat

A escala global, l’informe recull que la inversió en el sector blockchain s’ha disparat en els darrers anys i que la despesa ha crescut en solucions basades en aquesta tecnologia no ha parat de créixer. Així, s’estima la despesa mundial sigui de gairebé 2.900 milions de dòlars l’any 2019, un augment del 88% en relació a l’any anterior. Per regions, Estats Units encapçala el rànquing amb 1.100 milions de dòlars de despesa, Europa ocupa la segona posició amb 674 milions de dòlars i Àsia és tercera amb 319 milions de dòlars. Pel que fa al mercat global de patents, entre el 2014 i el 2019 s’ha passat d’11 patents publicades a les 11.670 que hi ha actualment. Els Estats Units també lideren aquest mercat, amb el 38% de les patents de blockchain, mentre que la Xina és segona amb un 21%.

L’informe ‘El Blockchain a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha estat presentat  el marc del fòrum internacional European Blockchain Convention (EBC) que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona i que compta amb el suport de la Generalitat a través del Departament de Polítiques Digitals.

L’European Blockchain Convention Barcelona és el principal fòrum de negocis sobre Blockchain que es fa a Europa, i s’hi donen cita més de 600 líders tecnològics, reguladors, inversors, corporacions, desenvolupadors i empresaris de la indústria Blockchain, per establir relacions comercials i buscar possibles socis per a empreses.