10a setmana: Dimarts, més del mateix

image_pdfimage_print

En la darrera crònica parlàvem de l’acumulació de testimonis més o menys fal·laços en recerca de la sedició pel contacte entre la ciutadania i els líders acusats, amb els Mossos fent de pont amb la seva passivitat. La cosa és tant estantissa que s’han d’anar acumulant testimonis per agafar calat. Dèiem, però, que a Madrid, alguns mitjans es llepaven els llavis. Es tractava de reconvertir la gent agredida en agressora. Ahir dimarts la cosa va seguir. L’agent 102.476, lesionat per una coça, actuà a l’escola Mediterrània (on va admetre haver usat porres), a Pau Claris (es quedà a fora) i Escoles Pies Sant Anton. Tot sabut. L’inspector 82.279 va actuar a Tarragona, on van esbotzar portes i en un forcejament va rebre un cop a les costelles. Com a informador, actuà al Centre cívic Camp Clar, als instituts Sant Pere i Sant Pau i al Tarragona. També feu de suport als Serveis Territorials d’Urbanisme. No va veure encaputxats ni gent ensangonada enlloc ni que la gent repetís “Som gent de pau”, ans al contrari: presencià coces als testicles d’un company segons consta en un youtoube… L’agent 119.763 actuà al districte 5 de Sarrià-Sant Gervasi, exactament als centres de votació de les escoles Infant Jesús (s’avortà, perquè era un centre privat, però ell s’havia quedat a vigilar els cotxes camuflats), Serveis Centrals d’Ensenyament (on entre la gent amb resistència activa hi havia la consellera Ponsatí), Projecte i Dolors Monserdà. Encara va fer informació de diversos altres centres com el Menéndez Pelayo, l’Escola Idiomes, l’Escola Augusta… Presencià tripijocs de ME amb cotxes camuflats i persones amb urnes. Un cop més deixà malament Pérez de los Cobos: ja li van dir el que hauria de fer al brifing de les 5 del matí. Al mateix districte actuà l’inspector 87.588 en funcions d’informació a l’Escola Projecte (fracturà portes) i a la Dolors Montserdà, on trobaren resistència agressiva. (Els videos a la xarxa en directe demostraven que eren ells a exercir violència). Els ME al vespre prenien urnes després dels escrutinis. No va veure arrossegaments de gent ni estirades de cabells.

​Després de la pausa matinal declarà l’instructor 56.742, responsable de l’equip que va actuar a l’Institut Torreforta, a Tarragona, on resultà lesionat a una mà i a una cama (també va intervenir a Camp Clar, Pont del Diable i Serveis Territorials d’Urbanisme). Admet enregistraments amb mòbils, però no que s’utilitzés la força. Seguí l’agent 93.493, que actuà també al Torreforta, a qui van colpejar amb una urna al cap. (Marchena no deixa preguntar si no entraren trepitjant la gent asseguda al terra com demostren els vídeos). Al mateix lloc actuaren els agents 83.553 i 92.600. Nihil novum sub sole.

A migdia alguns membres del tribunal havien d’anar a una reunió de la Junta Electoral Central. Llavors es va saber que la JEC permetia Gabriel Rufián de participar en un acte de campanya a la presó de Lledoners i sol·licitava a Media 3 que reformulés el debat davant de l’acceptació de Vox sense representació parlamentària i refús de partits que en tenen.

Publicitat
Publicitat

A la tarda seguí la cançó enfadosa. Els ME, passius. Els instituts tarragonins, guardats per la gent que escometia els agents. L’inspector 100.775, que no va tenir temps de posar-se l’armilla groga i anava de paisà a l’Institut Comte de Rius de Tarragona, on aconseguí que la gent no pogués tancar la porta, tot i que va rebre un cop de puny. Això sí, una persona d’ERC s’indentificà. L’agent següent, 99.874, que actuà de paisà Torreforta, on gravava sense entrar, va rebre un cop de puny. A un company li esquinçaren els pantalons. També actuà a l’Institut Comte de Rius, on va sofrir contusions a l’espatlla. L’oficial 97.881, actuà també a l’IES Tarragona per la porta lateral, on van haver de travessar un gran pati. Va rebre coça als testicles. També actuà al Pont del Diable, on hi havia encaputxats i els amenaçaven de mort; no recordava ningú amb les mans enlaire ni van arrossegar ningú. L’antiavalot 90.079, actuà al Tarragona, on acabaren sense poder entrar a l’interior. Arribaren a un acord amb una interventora per a la requisa d’urnes. El subinspector 74.151, de paisà, actuà al Tarragona; la UIP havia d’aixecar les persones i impedir que s’hi tornessin a posar. Es lesionà un braç. Van fer un pacte amb interventors del PEDeCAt per obtenir urnes. Admeté trets a l’aire. Al Pont del Diable, on també va intervenir, no hi van trobar tanta agressivitat. El darrer agent que va intervenir a l’IES Tarragona, 101.667, es retiraren sota una pluja de llaunes.

Tot seguit van declarar els agents que havien intervingut a Girona, començant per l’agent 66.175, d’indicatiu Reno, el coordinador de l’ordre a la província. (Vist que al CEIP Verd hi va haver molta agressivitat per part dels agents, se’n van cridar mitja dotzena perquè poguessin dir que els havien lesionat). Un cop més, deixà a la picota Pérez de los Cobos, perquè parlà de reunions sobre la seva actuació amb d’altres responsables d’abans de l’1-O. Tampoc tenia notícies dels escrits de la Magistrada del TSJC i del Secretari d’Estat. Al CEIP Verd, amb número d’actuació 7100, va manar l’ús de les defenses (porres). Portaven càmeres de mà i no GoPro. Es dispararen trets a l’aire perquè els agents estaven “matxacats” per la gent. Els agents judicials es van haver de refugiar als seus vehicles a la sortida. Després va actuar al centre Josep Dalmau i Carles i al Servei Municipal d’Ocupació. A aquests centres també hi actuà l’agent 87.487, amb número d’actuació 1U10, que pertanyia a l’UIP de Madrid, i al Verd, on obrí un passadís, algú saltà la talla i esquinçà una xarxa. Al Josep Dalmau i Carles hi va veure menys agressivitat i al Servei Municipal d’Ocupació gairebé no hi va intervenir. No va veure ciutadans amb les mans alçades ni cap ferit.

​Després del recés de vint minuts, seguiren declarant agents que havien actuat al CEIP Verd, al Josep Dalmau i Carles i als Serveis Municipals d’Ocupació de Girona, com l’agent 95.458, que va reconèixer haver usat porres al primer, l’agent 99.594, de l’indicatiu Puma 10 amb número d’actuació 1U130, que va patir una lesió als bessons per part de la “massa” (i Marchena no va permetre a l’advocat demanar-li què entenia per massa), el qual no va veure ciutadans amb els braços alçats ni lesionats, o l’agent 93.294, de l’indicatiu Puma 10, amb número d’actuació 1U1020, que va rebre una coça als genitals i explicà que en el replegament els posaven tanques d’obra davant els vehicles perquè no avancessin. Encara a Girona van actuar el subinspector de la policia judicial 75.085, que al CEIP Verd resultà greument lesionat vora l’ull (no va veure cap ciutadà lesioant), però encara va actuar al Dalmau i Carles (la gent hi era menys agressiva), l’agent 105.265, capaç de valorar que al Dalmau i Carles la inicial resistència passiva de la gent es tornà activa, per la qual cosa van detenir un jove menor d’edat que li havia donat una coça al pit i declarà que, a la sortida, no els van llençar objectes, però la gent els seguia. Encara actuà al Dalmau i Carles l’agent 109.541, que van investigar un vehicle que els feia seguiment. Segons l’oficial 120.953, a un polígon de Girona, oficial Polígon de Girona, van rebre l’ordre d’identificar un Hyundai vermell, que seguia i feia fotos de les forces d’ordre i de les zones de seguretat. Li enganxà l’avant-braç amb el vidre de la finestra quan li demanava el DNI i la finestra es trencà. Fou denunciat per atemptat a un agent de l’autoritat. El darrer a declarar fou l’agent 87.688, que actuà a l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida. Van haver d’esbotzar la porta per endur-se urnes, va rebre coces i i va sofrir una distensió a l’espatlla. Els greuges i queixes ja estaven tots dits i ressenyats a la senyoreta Pepis de la Fiscalia? Què va! Demà seguirem. Cal amuntegar declaracions per fer gruix i contrarestar amb les lesions dels agents les ocasionades a la ciutadania. El Suprem va cuinant a foc lent el que li convé a partir de tergiversacions. Els agredits han d’esdevenir agressors.

Marina Roig, l’advocada de Jordi Cuixart volia saber si els policies que van anar a un col·legi de Tarragona l’1-O van trepitjar la gent. Marchena l’ha tallat en sec a intàncies de la Madrigal. Això no es pot demanar. “El lletrat no pot fer preguntes d’allò que ja pensa que està acreditat”. I s’ha posicionat a favor de l’agent perquè declara sota jurament. L’incident ha estat greu perquè ha palesat, més que cap altre dia, la complicitat entre el tribunal i la fiscalia (i la premsa espanyola) per a imposar el relat que els interessa.

COMPARTIR
Article anteriorA les urnes –també- cal una revolta
Article següentClam a favor de Julian Assange
Olot, 1947. És escriptor, professor i periodista. El seu assaig Última notícia de Jesús el Natzarè va per la quarta edició; van tenir molt ressò les seves darreres novel·les, El testament de Moisès i La mirada de l'auriga. Darrerament ha publicat la biografia Xirinacs: el profetisme radical i noviolent (2016), la novel·la Llums de sincrotró / La guerra (in)civil des dels ulls d'un batxiller d'avui (2a reimpressió 2018), el recull poètic 'Si voleu desllegiu-me' (Antologia poètica inèdita) (2019) i el llibre “El Judici. Els líders independentistes a la banqueta” (2019, Ed. Gregal).